Jakov Milatović položio zakletvu i zvanično je predsjednik Crne Gore: “Moja misija je država jednakih šansi za sve građane”

Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore i zvanično je položio zakletvu.

Odmah nakon polaganja zakletve, Milatović se i obratio javnosti.

Naime, on je kazao kako osjeća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika.

Istaknuo je kako smatra privilegijom, ali i najvećom odgovornošću što je dobio priliku da bude na čelu zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli.

Da budem na čelu zemlje u čije temelje su životno djelo utkale generacije mojih predaka… I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena.

Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Bit ću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, vjerske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva”, kazao je.

Potom je istaknuo kako posao koji ih čeka neće biti kratkoročan i lak.

Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jedankih šansi… Sve ovo zahtjeva punu posvećenost. Vrijeme je da izađemo iz busija. Smatram da je vrijeme i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori”, kazao je Milatović.

Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori.

Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih. Sistem kreiran po mjeri jedna partije nije izdržao izazove nakon smjene vlasti. Nadam se da smo iz toga izveli pouke koje će nam omogućiti da izgradimo jake institucije.

Pravni sistem takođe zahtijeva unapređenje. Ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da tražimo konsenzus u iznalaženju boljih rješenja. Jedino tako će Crna Gora biti na dobitku.

U okviru svojih ovlašćenja spreman sam da budem generator sveopšteg dijaloga potrebnog za postizanje konsenzusa za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja našeg evropskog puta”, poručio je u obraćanju novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.