Kolege se opraštaju od preminulog Alije Hafizovića

U Sarajevu je jučer, u 83. godini, preminuo Alija Hafizović Haf.

Hafizović je bio poznati umjetnik i karikaturista iz Bosne i Hercegovine, te autor brojnih samostalnih izložbi koje su obuhvaćale slike, crteže, karikature, grafički dizajn i druge umjetničke instalacije konceptualne umjetnosti.

Alija Hafizović Haf rođen je 1940. godine u Sarajevu, gdje je završio Višu pedagošku školu – Odsjek likovna umjetnost na Univerzitetu u Sarajevu.

Do sada je izlagao na više od šezdeset grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu i Turskoj. Napisao je i biografiju “Multigrafija”.

Također, bio je i novinar, a režiorao je i nekoliko drama za pozorište, radio i TV stanice.

Ono što je manje poznato, posebno među mlađom publikom, je da je Haf bio jedan od osnivača i prvi pjevač kultne sarajevske grupe Indexi, prije Davorina Popovića.

Osim pjesme “Sarajevo ljubavi moja”, Haf je za Montena napisao još nekoliko pjesama, među kojima su “Doli Bel”, “Vrijeme kiša”, “Napiši jednu ljubavnu” i mnoge druge.

Od uvaženog umjetnika oprostio se i jedan od osnivača grupe Indexi, Ismet Nuno Arnautalić objavom na Facebook profilu.

Umro je moj dugogodišnji prijatelj Alija Hafizović – Haf. Čovjek sa mnogo talenata. Bio je prvi pjevač grupe Indexi, slikar, novinar, karikaturista, tv voditelj. Moramo se sjećati ovakvih ljudi. Ostavili su neizbrisiv trag u mnogim oblastima kulture”, navodi se u objavi.