Ministar Osmanović na obilježavanju godišnjice Pofalićke bitke: “Kultura sjećanja mora nadjačati zaborav”

Prije 31 godinu, na današnji dan, desila se Pofalićka bitka, jedna od presudnih za grad Sarajevo, u kojoj je namjera agresora bila presjeći grad na dva dijela, spajajući Pofaliće s okupiranom Grbavicom. 

Iako slabije naoružana, Armija Republike Bosne i Hercegovine je osujetila takve namjere i spriječila potpunu blokadu Sarajeva.

Na današnjoj svečanoj akademiji, organiziranoj u povodu ovog značajnog datuma, bili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

Ministar Osmanović je u svom obraćanju prisutnima naglasio kako su bitke vođene na Pofalićima i šire, bile bitke vođene u odsustvu, a cilj je bio isti za sve vratiti se svojim porodicama.

Mi kao cjelina i društvo moramo biti ponosni na sve što smo preživjeli tih devedestih godina, govorim to zato što niko od nas nije znao hoće li doživjeti sutrašnji dan i hoće li ikada vidjeti svoje porodice.

U bitkama vođenim na ovim prostorima, bitkama u odsustvu, željeli smo samo jedno – sastati se ponovo s najmilijim. Ono što promovišemo sve ovo vrijeme i naglašavamo kao prioritet, jeste kultura sjećanja, kako naša djeca ne bi zaboravila sve vaše zasluge u odbrani Sarajeva.

Kultura sjećanja mora nadjačati zaborav. Kao otac dva sina, čast mi je prenijeti na njih istinu iz tog perioda, i drago mi je da su ponosni na mene, kao pripadnika MUP-a i kao pripadnika jedine međunarodno priznate armije na smotri u Parizu.

Svim borcima čestitam na zalaganju tih godina, prvenstveno na ovom teritoriju, kada ste spriječili presjecanje Sarajeva. Nemjerljiv je vaš doprinos u odbrani grada, ali i Bosne i Hercegovine”, istakao je ministar Osmanović ovom prilikom.

Bitka za Pofaliće je bila dobivena i imala je veliki značaj. Iako je taktički bila na razini borbenih operacija, imala je i operativno-taktički značaj u kontekstu cjelokupne odbrane Sarajeva.

Psihološki, bila je važna jer je značajan teritorij oslobođen čistom pobjedom, što je bio prvi takav uspjeh na sarajevskom ratištu od početka rata.U ovoj bici su poginuli branioci Sarajeva Edin Krako, Miralem Miradžija i Muris Đelkić.

Agresorske snage su pretrpjele težak poraz u naselju Pofalići, stvarajući uslove za napredovanje Armije RBiH prema strateški važnom platou Žuč.