Muriz Memić poručio Alisi: “Neka opet obuje tene jer s prestankom amnezije ide sigurno drugi postupak”

Nakon što je u Sudu BiH održano ročište u predmetu “Zijad Mutap i drugi“, medijima se obratio otac ubijenog Dženana Memića, Muriz Memić.

Kazao je da su znali još 2016. godine da je snimak obrisan, te da će momak odgovarati za druge.

Prvo moram reći, osjećam se dobro, pa kako god to ko shvatio. Imam puno povjerenje u rad Tužilaštva i Suda BiH. Što se tiče brisanja snimka davno smo znali, još 2016. godine, da je namjerno obrisan i da neko mora odgovarati.

Ovaj momak što će odgovarati za druge, to je njegov problem. Znači, bio je spreman to raditi, sada neka i odgovara. Donijeli su idiotski snimak iz 2013. godine da Sud uvjere kako je loša rezolucija. To nema veze s 2016. godinom“, rekao je Muriz Memić.

Dodao je da 7. juna konačno prestaju Alisine laži o amneziji. Podsjetimo, tada bi Kemal Dizdarević trebao da svjedoči.

Mislim da 7. juna prestaje amnezija konačno, da prestaju laži Alise Mutap, da prestaje kriminal Dalide Burzić i Sabine Sarajlije, koje su sve to bile spremne uraditi zbog laži Alise Mutap. Znate da gospodin Branko Perić nije dozvolio svjedočenje doktora Kemala Dizdarevića.

Ovaj sud je imao sluha, dozvolit će. Čut ćemo, znamo njegov nalaz iz 2016. godine, znamo da ta amnezija je bila potreba Dalide Burzić. Ali taj dan ćemo saznati da to nije tako, da Alisa Mutap nije nikada imala amneziju. I sve ove moje patnje, osma godina hodanja po sudovima, to je zbog laži Alise Mutap.

Ona je bila rame uz rame s Dženanom, to joj neće proći. Imam još snage, izdržat ću i ovo. Mogu joj reći da opet obuje tene, jer s prestankom amnezije ide sigurno drugi postupak za Alisu Mutap, to joj obećavam“, izjavio je Muriz Memić.

Detalji s ročišta

Na ponovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je donijelo odluku da se reprodukuje snimak saslušanja trojice stručnjaka, te je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić je kazao kako je Vijeće donijelo odluku da se reprodukuje vještačenje Irhada Kosa, kao i svjedočenje stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje.

Dodao je da je Vijeće donijelo odluku da se Kučukalić i Žujo pozovu radi razjašnjavanja određenih pitanja.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Državnog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević. Državno tužilaštvo je ranije zatražilo da se naknadno sasluša doktor Kemal Dizdarević, čemu su se Odbrane usprotivile.

Sve ostale dokaze koji su provedeni u prvostepenom postupku Vijeće će da preuzme”, naveo je Gluhajić.

Na današnjem ročištu reprodukovano je vještačenje Kosa, koji je saslušan tokom prvostepenog postupka, a koji je izjavio da nagli prestanak napajanja električnom energijom i eksportovanje fajlova ne mogu dovesti do nestanka videomaterijala, te da sumnja na vanjski rizik poput ljudske intervencije, za što nema dokaz.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 23. marta ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Na prvostepenu presudu od 24. novembra 2022. godine Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu Apelacionom vijeću, koje je utvrdilo bitne povrede postupka.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. juni, kada je planirano saslušanje Dizdarevića, kao i reprodukcija svjedočenja Kučukalića i Žuje.