Na području općine Novi Grad započela koordinirana petodnevna akcija čišćenja, građani pozvani da se pridruže

Iz Centra za edukaciju, sport i rekreaciju ”Safet Zajko” jučer je započela velika koordinirana akcija čišćenja općine Novi Grad Sarajevo.

Akcijom će biti obuhvaćeno svih 28 mjesnih zajednica.

U akciji učestvuju ekipe Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, JP “Lokom”, te kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “Park”, “Rad”,”Vodovod i kanalizacija”, “Pokop”, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, u koordinaciji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U pet dana komunalna preduzeća će, zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo i mjesnim zajednicama realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja.

Organizatori pozivaju i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević kazao je da je akcija čišćenja nastavak onoga što je počelo u Starom Gradu, Centru i Novom Sarajevu.

Dodao je da je cilj da se što više prostora očisti, iako trenutni vremenski uslovi nisu zadovoljavajući.

Bit će angažovano preko 25 vozila i 100 ljudi ispred kantonalnih javnih preduzeća. Akcija podrazumijeva kompletno čišćenje općine, posebno onog dijela koje ne spada u redovno održavanje. Jedino nam u prilog ne idu vremenske prilike, pogotovo nam je to problem kod KJKP ‘Park’ jer smo željeli da uz košenje trave ide i sadnja cvijeća, međutim sada će to biti malo usporeno.

Zbog toga će pažnja najviše biti usmjerena na čišćenje slivnika, da protočnost površinskih voda bude što veća. U pravu su sugrađani kada kažu da čistoća nije baš na zavidnom nivou, ali ono što moram reći jeste da mora postojati određena sinergija građana i komunalnih preduzeća. Zamolio bih građane da ne bacaju otpatke, da ne rade ono što zagađuje našu okolinu i kvari joj izgled”, istakao je Bečarević.

Adnan Šabanović, direktor JP ”Lokom” zahvalio se na saradnji Kantonalnom ministarstvu za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša, kao i ostalim kantonalnim preduzećima koja učestvuju u ovoj akciji.

JP ‘Lokom’ sa raspoloživim svojim kapacitetima i ove godine učestvuje u ovoj akciji. Centar ”Safet Zajko” je domaćin, jer akcija kreće upravo iz Centra. Akcija će najviše biti usmjerena na lokacije koje se odnose na neke divlje deponije i javne lokacije koje dugo vremena nisu očišćene”, kazao je Šabanović.

Kenan Erović, stručni saradnik u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Novi Grad Sarajevo i jedan od koordinatora akcije čišćenja za Općinu Novi Grad istakao je da Općina uvijek iskazuje spremnost na saradnju kada su u pitanju ovakve akcije.

Ova akcija će podrazumijevati sve akitvnosti koje nisu u sklopu redovnih aktivnosti komunalnih preduzeća. Ići će se u sve segmente koji nisu obuhvaćeni redovnim čišćenjem. Cilj nam je da se Općina Novi Grad još bolje očisti od nelegalnih deponija, kabastog otpada, te se nadamo da će vremenske prilike biti na našoj strani”, kazao je Erović.