Nermin Nikšić: “Pozvali smo uprave javnih preduzeća da podnesu ostavke”

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić nakon današnje prve sjednice u Sarajevu izjavio je da u pitanju bila jedna uobičajena sjednica na kojoj su razmatrane neke tehničke stvari.

Imenovali smo delegaciju za Ekonomsko-socijalno vijeće, dvije komisije koja se tiču tehničkih stvari neophodnih za funkcionisanje ministarstava i ministara, komisiju za statusna pitanja.

Donijeli smo zaključke kojima su zaustavljeni procesi imenovanja, konkursnih procedura i prijema u radni odnos u javnih kompanija u nadležnosti Vlade FBiH, uz mogućnost da se napravi izuzetak na Vladi za imenovanja za koja se utvrdi da su neophodna“, kazao je Nikšić.

Dodao je da su produženi rokovi za javne pozive Ministarstva razvoja i obrta i Ministarstva izbjeglih i raseljenih lica.

Kazao je da nisu došli da rade sile i progone, ali i da su pozvali članove uprave javnih preduzeća da stave mandate na raspolaganje.

Logično je da oni koji su u javnim preduzećima trebaju dijeliti sudbinu Vlade, kad završi Vlada treba završiti ta uprava, a ukoliko Vlada želi onda mogu ostati. Trebaju doći ljudi koji će provoditi politiku Vlade“, kazao je.

Dodao je da pojedinci koji su sada na pozicijama u javnim preduzećima su prilično kompromitovali mandat pokušajem utjecaja na zastupnike, kupovinom mandata.

Ali to je nešto čime se trebaju baviti nadležni organi. Potrudit ćemo se da dođu što kvalitetniji ljudi“, kazao je Nikšić.