Općina Novi Grad Sarajevo dobila devet novih USAR spasioca

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) Tika Saraybosna u Bosni i Hercegovini organizirali su edukacije pripadnika spasilačkih službi za potrage i spašavanja u urbanim sredinama.

Kako navode, u proteklih sedam dana sprovedene su dvije edukacije i to ‘Obuka za medicinsku potragu i spšavanje i uvod u hitne situacije’ na kojoj je prisustvovala naša doktorica i ‘Obuka za potragu i spašavanje u urbanim sredinama’ na kojoj je učestvovalo osam naših pripadnika.

Edukacije su predvodili instruktori iz Republike Turske i šest instruktora iz Bosne i Hercegovine obučenih također u prethodnom periodu kroz projekat TiKA i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine od kojih su bili tri Instruktora iz GSS Novi Grad Sarajevo.

Nakon što je završena edukacija medicinari i spasioci su učestvovali u zajedničkoj pokaznoj vježbi koja se odvijala na devastiranom objektu Dom penzionera u Nedžarićima.

Na pokaznoj vježbi je učestvovalo oko osamdeset učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Važnost ovih edukacija i vježbi je velika kako za našu lokalnu zajednicu tako za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer se stvara interoperabilnost svih spasilačkih službi i timova te jačanja kapaciteta, odgovora na prirodne i druge nesreće“, navodi se u saopćenju.

U prethodnom periodu Turska agencija za koordinaciju i saradnju TiKA i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine su pomogli da obuči preko 200 spasioca i oko trideset instruktora iz oblasti potrage i spašavanja općenito iz Bosne i Hercegovine.

Pomoć za realizaciju gore navedenih edukacija je pružila Općina Novi Grad Sarajevo i Služba za civilnu zaštitu općine Novi Grad Sarajevo sa ustupanjem materijalno tehničkih sredstava na čemu smo mnogo zahvalni.

Crvenom križu Općine Novi Grad Sarajevo se zahvaljujemo na vašim markirantima koji su učestvovali na pokaznoj vježbi i pomogli nam da scenarij bude što realniji.

Posebno se zahvaljujemo Institucijama Bosne i Hercegovine, Republike Turske, instruktorima, učesnicima edukacija medicinske struke i medicinskim ustanovama iz cijele Bosne i Hercegovine, spasiocima svih spasilačkih timova jer sve ovo gore navedeno ima veliku važnost za Bosnu i Hercegovinu reagovanja u hitnim situacijama“, navodi se u saopćenju.