Otkud u rukama maloljetnika Molotovljev koktel? Poprilično ih je lako nabaviti i napraviti

Maloljetni Kosta Kecmanović (13) koji je počinio masakr u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” navodno je u ruksaku kod sebe imao nekoliko spremnih Molotovljevih koktela koje nije upotrijebio.

On je usmrtio osam učenika i školskog čuvara, dok je šest učenika i nastavnica povrijeđeno, piše Telegraf.rs.

Ostala su brojna otvorena pitanja, kao i ono kako je maloljetnik napravio Molotovljev koktel? Njih srećom nije upotrijebio.

Danas svi imaju internet i mobilne telefone, a djeca posebno. U brojnim igricama, danas popularnih, kao što su Call Of Duty, GTA, PUBG, Counter Strike, ima mnogo oružja, puca se iz svega i svačega. U njima se pojavljuje i brojno improvizovano oružje, poput Molotovljevih koktela.

Prostim guglanjem dolazi se do brojnih pisanih i video tutorijala kako se ovi kokteli prave.

Postoji čak i sajt na kojem je sve objašnjeno u četiri rečenice i to je jedina svrha tog sajta. Sve je toliko pojednostavljeno da ostaje pitanje samo gdje je i kako nabavio benzin.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, Kecmanović je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Ipak, to ne znači da će ići kući. Njime će se sada baviti specijalne institucije.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odjeljenja za opći kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K. K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Također je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.