Sana i Una jutros u porastu, dijelovi Starog Majdana u Sanskom Mostu pod vodom

Na području Sanskog Mosta rijeka Bliha se izlila iz korita, a u Alagića polju nekim mještanima je voda ušla u garaže, podaci su Civilne zaštite.

Iz civilne zaštite Novi Grad potvrđeno je da su Sana i Una jutros u porastu.

Zbog obilnih kišnih padavina koje su pogodile područje Općine Sanski Most u protekla dva dana, došlo je do naglog rasta manjih riječnih vodotoka i njihovog izlijevanja iz korita.

Teško stanje je i na području Starog Majdana i još nekih mjesta gdje su se izlili lokalni vodotoci i poplavili više stambenih objekata.

Ukoliko se nastavi rast, naročito ovim tempom izvjesno je da će danas biti proglašene vanredne mjere odbrane od poplava.

Zabilježen je jedan odron u naselju Roga, i njegovo saniranje počeće u jutarnjim satima.

Sinoć od 21:20 zbog izlijevanja na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Blagaj Јapra – Suhača. Saobraćaj je otežan i na drugim putnim pravcima.

U naselju Roga zaplavljeno je više objekata. Poplavljenih nema.

Una velikom brzinom raste i u Kostajnici. Јuče je njen vodostaj bio 180 centimetara, da jutros 378. Rijeka je počela da se izliva na poljoprivredne površine, a ukoliko se rast nastavi, biće ugrožene i kuće u kostajničkoj Ulici Ranka Šipke.

U ovoj opštini izlila se i rječica Strigova, međutim nije zaplavila objekte.

Zabilježen je i jedan odron na magistralnom putu Kostajnica – Kozarska Dubica koji je saniran.

U Kozarskoj Dubici situacija je stabilna, Sava i Una su ispod kote redovne odbrane od poplava.

Dosta je stabilnija situacija i u Krupi na Uni. Voda se povukla se magistralnog puta Ratuša – Donji Dubovik, i ovaj putni pravac od jutros je prohodan.

Situacija je stabilna i u Prijedoru. Rijeke Sana, Miloševica i Gomjenica su u koritu.

U Civilnoj zaštiti ističu da su u pripravnosti i da prate razvoj situacije.

U Prijedoru je situacija zbog obilnih padavina po kontrolom. U naselju Vrbice preventivno se postavljaju vreće s pijeskom uz rječicu Miloševicu, koja je i dalje u koritu, mada raste.

Sana i Gomjenica su i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava.

Kako je potvrđeno za RTRS, sve dežurne ekipe su na terenu.

Zbog većeg klizišta, na magistralnom putu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka (u mjestu Stegarići) od 07.00 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom.

Usporeno je saobraćanje i na magistralnom putu Prijedor-Bosanski Novi (u mjestima Buljuk i Petkovac).

Zbog vode na kolovozu izdvaja se i putni pravac Bosanska Krupa-Sanski Most, a zbog učestalih odrona kamenja i zemlje na kolovoz putni pravac Karanovac-Ugar-Turbe.

I na ostalim putnim pravcima upozorava se na puno vode na kolovozu, kao i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.

Saobraćaj se jutros u BiH odvija otežano jer se na pojedinim dionicama voda izlila na kolovoz, posebno na području Novog Grada, kao i zbog klizišta i odrona, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Vode na kolovozu ima na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad u mjestima Buljuk i Petkovac, a saobraćaj je obustavljev na regionalnom putu Blagaj-Japra na području opštine Novi Grad.