Sarajevo ide u Konferencijsku ligu, Željezničar blizu Evrope, Široki ostao u trci

Okončane su tri premijerligaške utakmice 32. kola nakon kojih smo saznali još jednog sigurnog putnika u Evropu.

Riječ je o ekipi Sarajeva, koja je danas savladala Velež na stadionu Rođeni i tako osigurala treće mjesto, odnosno nastup u kvalifikacijama Konferencijske lige naredne sezone, prenosi Sport Centar.

Što se tiče Željezničara i Širokog Brijega, neizvjesnost se nastavlja, saznat ćemo u zadnjem kolu koja od tih ekipa ide na međunarodnu scenu.

Ipak, u prednosti su sarajevski Plavi, koji nakon današnjeg trijumfa nad Posušjem imaju dva boda više.

Velež – Sarajevo 3:5 (Anđušić 3’, Haskić 74’, Sijamija 87’ – Varešanović 11’, Ziljkić 24’, Oliveira 57’, 75’ i 84’ penal)

Sarajevo je loše otvorilo meč, pa je Velež u trećoj minuti stigao do vodstva. Strijelac je bio Anđušić. Bordo tim je uspio do izjednačenja doći u 11. minuti, a strijelac je bio Dal Varešanović nakon sjajnog prodora.

Zatim je Almedin Ziljkić u 24. minuti fantastičnim udarcem pogodio za preokret.

Bordo tim je povećao prednost u 57. minuti. Odllično je šutirao Varešanović, pogodio stativu, a na pravom mjestu se našao Oliveira, kojem nije bilo teško da zatrese mrežu Mostaraca.

Velež smanjuje na 2:3 u 74. minuti. Odbijenu loptu u mrežu Sarajeva pospremio je Haskić.

No, svega minut kasnije bordo tim postiže novi pogodak. Odlično je centrirao Ziljkić, a glavom poentirao Oliveira.

Hat-trick je brazilski napadač kompletirao šest minuta prije kraja utakmice, pogotkom s bijele tačke. Prethodno je u šesnaestercu rođenih fauliran Kyeremeh.

Sijamija je zatim smanjio na 3:5, što će se ispostaviti kao konačan ishod meča.

Željezničar – Posušje 3:0 (Hodžić 84’, Štilić 88’, Amoah 93’)

Podjela bodova na Grbavici. Plavi su kontrolisali igru, dok je Posušje svoju priliku čekalo iz kontranapada. Hodžić (99) je šutirao u 15. minuti pored gola. Imao je Željezničar i dobru priliku preko Amoha, ali je lopta nakon njegovog šuta pogodila vanji dio mreže.

U 30. minuti Plavi su imali prekid sa nekih 18 metara, ali je Beganović pogodio samo živi zid.

Gosti su imali odličnu priliku u 39. minuti susreta Brković je pogodio prečku nakon slobodnog udarca. Nekoliko minuta poslije pokušao je i Jović, ali nije bio precizan.

Krpić je bio sebičan u 58. minuti, kada je mogao dodati Amoahu, ali opredijelio se da šutira, a Kukić mu je odbranio. Santos je zatim bio u stopostotnoj prilici u 65. minuti, istrčao sam pred Kukića, ali vratar gostiju je izašao kao pobjednik iz tog duela.

Željezničar ipak stiže do gola. Šest minuta prije završetka strijelac je bio mladi Armin Hodžić, nakon ubačaja Galića. Nogometaši Posušja su se žalili da je Hodžić prethodno igrao rukom, ali arbitar je ignorisao njihovu primjedbu.

Pred sami kraj susreta dosuđen je penal za Plave, precizan s bijele tačke bio je Semir Štilić. Crveni karton je dobio Pavlović. Rezultatom 3:0 zaključena je utakmica, Amoah je pogodio u nadoknadi.

Široki Brijeg – Sloga Meridian 1:0 (Ćavar 38’)

Široki je na stadionu Pecara savladao dobojsku Slogu i tako ostao u trci za Evropu. Domaćin je došao do vodstva u 38. minuti golom Ćavara iz slobodnog udarca.

Mogao je Široki Brijeg poravnati u 78. minuti, ali Pejić je promašio prazan gol.