Sjećanje na herojinu, doktoricu Silvu Rizvanbegović: Prije 31 godinu pokosio je agresorski rafal dok je spašavala građane

Brojni su heroji čija djela i imena Sarajevo nikada neće zaboraviti.

Jedna od njih je i herojina prim. dr. Silva Rizvanbegović.

Kada je počela opsada Sarajeva, Silva je radila u hitnoj pomoći.

Svojom energijom, pojavom, elokvencijom i stavom ona je ulijevala nadu građanima i građankama grada.

Samo nekoliko sati prije nego će je u vozilu Hitne pomoći pokositi rafal iz kasarne “Maršal Tito” u kojoj je bila smještena JNA, TV kamere su zabilježile svjedočanstvo doktorice Silve Rizvanbegović o teroru kojem su bili izloženi građani Sarajeva.

Tog 17. maja 1992. godine ubili su je pripadnici agresorske JNA oko 22:30 sati.

Ona se nalazila se u jednim od troja ambulantnih kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.

Prije te kobne noći, doktorica Rizvanbegović je bila ranjena također na zadatku dok je pružala pomoć ranjenima, a u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci.

Rizvanbegović je bila prva doktorica koja je izgubila život tokom opsade glavnog bh. grada.

Doktorica i ostali članovi medicinskih ekipa čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.

Ona je bila uzor ljekarske profesije, a uprkos opasnosti, bila je uvijek među prvima u ambulantnom vozilu kako bi pomogla unesrećenim Sarajlijama i Sarajkama.

U sarajevskom naselju Stup danas jedna ulica nosi ime po ovoj junakinji.

Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dr. Rizvanbegović, a posthumno priznanje dodijelila joj je Internacionalna liga humanista.