Snažno nevrijeme pogodilo veći dio Bosne i Hercegovine

Veći dio Bosne i Hercegovine danas je u poslijepodnevnim satima zahvatilo jako nevrijeme.

Nevrijeme je zahvatilo Gračanicu i Olovo, a nisu pošteđeni ni selo Lukavica Rijeka i Doboj Istok.

Zahvatilo ih je jako grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i gradom.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na jugu do 14, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 22 stepena, naveli su iz FHMZ-a.

Izdato upozorenje za moguće poplave u našoj zemlji u narednim danima

Agencija za vodno područje rijeke Save upozorava da se prognozira porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH.

To je posebno izraženo na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane.

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, te na slivovima Une i Sane u FBiH.

Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Fojnica, Sana te Glina i Korana u FBiH.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području: gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne; gornjeg dijela sliva Vrbasa; na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unskosanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez”, naveli su iz nadležne Agencije.

Ujedno, dodali su da nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Šta kaže FHMZ? Totalni obrt…

Prema prognozama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pretežno oblačno, povremena kiša, pljuskovi i kraća lokalna nevremena praćena grmljavinom, karakterisat će drugu sedmicu maja.

Nakon vedrijeg prvog dana proteklog vikenda, u nedjelju poslijepodne uslijedilo je postepeno povećanje naoblake, prvo u Bosni, potom u noćnim satima i u Hercegovini.

Kraća sunčana razdoblja moguća su u prvom dijelu, a izraženije padavine u drugom dijelu sedmice. Jutra će biti svježa, naročito u Bosni.

Maksimalne temperature zraka iako, manje nego u dane vikenda, ipak će biti primjerene ovom dijelu godine. Jutarnje temperature zraka varirat će od 5 °C do 11 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14 °C.

Najviše dnevne temperature pretežno između 15 °C i 20 °C, na jugu zemlje do 22 °C.

U periodu od 15. do 22. maja, prema raspoloživim prognoznim modelima, nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika.

Izraženija kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u centralnim i sjevernim područjima Bosne, a grmljavinsko nevrijeme moguće je i u južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 7 °C i 12 °C, u Bosni do 15 °C, a u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 17 °C i 22 °C u Bosni, u Hercegovini do 25 stepeni Celzijusa.