Spremite kišobrane: Za danas najavljeno novo nevrijeme, upaljen žuti meteoalarm

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznoisle su (°C): Bjelašnica 6; Drvar i Ivan Sedlo 11; Bugojno i Široki Brijeg 12; Livno 13; Banja Luka, Sarajevo i Zenica 14; Sanski Most 15; Bihać, Doboj i Tuzla 16; Bijeljina 17; Gradačac i Trebinje 18; Neum 19; Mostar 20 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima je moguć pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

Zbog grmljavine je žuti meteoalarm aktivan za pet regija, i to za Livno, Sarajevo, Mostar, Foču i Trebinje.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, navodi se u upozorenju.

Nije ohrabrujuća prognoza ni za naredne dane

U petak, sutra, u Bosni prognozira se umjereno do pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Izgledni su i obilniji pljuskovi u poslijepodnevnim satima.

U Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima i u Hercegovini su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima. U Hercegovini sunčano uz umjerenu naoblaku. U poslijepodnevnim satima su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom na sjeveru i jugu Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu zemlje od 25 do 28 °C.

U nedjelju preovladavat će sunčano uz umjerenu oblačnost. Razvoj konvektivne oblačnosti u drugoj polovini dana širom zemlje će usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Razvoj konvektivne oblačnosti širom zemlje će usloviti pljuskove sa grmljavinom. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 °C, na jugu zemlje do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 27 °C.