Stanišić i Simatović osuđeni su i za zločin kod Trnova, Škorpioni su tada ubili šest Srebreničana

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Između ostalog, u presudi se navodi kako su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su srpske snage počinile 1992. godine u BiH i to u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Također, njih dvojica su osuđena i za zločine koje su počinili pripadnici jedinice Škorpioni u ljeto 1995. godine, kada su u Trnovu streljali zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

Ovaj zločin se dogodio 17. jula 1995. godine, kada su pripadnici srpske specijalne jedinice Škorpioni pod komandom Slobodana Medića, ubili šest Srebreničana u Godinjskim Barama kod Trnova.

Bila sam u sobi, upalila televizor. Samo javi, sad će majka poznati sina, sestra brata. Njih četvoricu su pokazali i ubili ih“, rekla je prije nekoliko godina Nura Alispahić, majka jednog od ubijenih.

Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

U ovom stravičnom zločinu ubijeni su:

Safet Fejzić (17)

Sidik Salkić (36)

Smail Ibrahimović (35)

Dino Salihović (18)

Juso Delić (25)

Azmir Alispahić (16)

Za ovaj zločin komandant Škorpiona Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Član Škorpiona Petar Petrašević priznao je krivicu i njemu je izrečena kazna od 13 godina zatvora.

Milorad Momić i Slobodan Davidović u Hrvatskoj su osuđeni na 15 godina zatvora.