Sutra dženaza mladoj doktorici Azri Spahić koju je usmrtio Armin Berberović

Dženaza mladoj sarajevskoj doktorici Azri Spahić rodom iz Bihaća bit će klanjana sutra na gradskim mezarlucima „Humci“ u 17 sati gdje će biti obavljen i ukop.

Mlada Azra Spahić preminula je u petak, 26. maja ove godine u 25. godini života.

Podsjetimo, ona je poginula u saobraćajnoj nesreći kada je automobilom udario vozač mercedesa Armin Berberović.

Azra Spahić
Azra Spahić

Dvije osobe su povrijeđene u ovoj nesreći.

Kako je jučer rečeno iz MUP-a KS, Berberović je imao alkohol u krvi i vozio je bez vozačke dozvole.

Na mjestu gdje je sinoć stradala mlada doktorica Azra Spahić, a teško povrijeđena njena prijateljica, u sarajevskom naselju Marijin Dvor građani su položili cvijeće i zapalili svijeće.

I Sarajevska sehara zapalila je svoju svijeću, ovaj put u obliku srca za Azru čiji je život prekinut na početku karijere doktorice medicine.

Podsjećamo, Azra Spahić je stradala u saobraćajnoj nesreći, koju je prouzrokovao Armin Berberović.

On je vozio marke Mercedes bez položenog vozačkog ispita i u pijanom stanju.

@sarajevskaseharatiktok I Sarajevska sehara zapalila je svijeću, u obliku srca, za Azru Spahić #sarajevo #udes #saobracajna #nesreca #saobracajnanesreca #policija #marsalatita #titova #marindvor #marijindvor #arminberberovic #azraspahic #tuzilastvo ♬ Sad song by piano and violin(886018) – NOVA

Berberović je više puta isključivan iz saobraćaja zbog prekrašaja, imao je oko 2.000 KM neplaćenih kazni te mu je oduziman automobil.

Bahati vozač Berberović je jučer predat u nadležnost Tužilaštva KS.

Mediji saznaju da su nadzorne kamere sa hotela Zagreb, koje su pregledali nadležni organi, snimile kako se Berberović velikom brzinom iz pravca Skenderije utrkuje i da je, kako bi izbjegao vozila na šinama, koja su mu blokirala put, skrenuo u ulicu Dolina i pri tome udario djevojke od kojih je doktorica Azra Spahić na licu mjesta ostala mrtva.

Sumnja se da je vozio više od 100 kilometara na sat i kako je već ranije potvrdila policija, bio je u alkoholiziranom stanju.

Za njega će postupajući tužilac predložiti pritvor.

Podsjetimo, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo večeras je održan vanredni sastanak, nakon tragične nesreće u centru grada, u kojoj je život izgubila mlada doktorica.

Sastanak je operativne naravi i počeo je u 19 sati. Nisu poznati detalji i zaključci sastanka.

Kako mediji saznaju, sutra će (u nedjelju) biti održana i vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Vlade Nihad Uk još ranije jučer je najavio uvođenje rigoroznijih mjera.

Podsjetimo, Armin Berberović je osumnjičen da je sinoć na Marijin Dvoru u Sarajevu automobilom udario tri pješakinje prilikom čega je jedna djevojka nastradala, a jedna u kritičnom stanju.

@sarajevskaseharatiktok Pogledajte privođenje Armina Berberovića #sarajevo #udes #saobracajna #nesreca #saobracajnanesreca #policija #marsalatita #titova #marindvor #marijindvor #arminberberovic #azraspahic #tuzilastvo #tuzilastvoks ♬ original sound – Sarajevska Sehara

Do nesreće je došlo u petak u 23:30 sati u ulici Maršala Tita, a vozač Berberović (1996. godište) je u krvi imao alkohola, te je vozilom upravljao bez vozačke dozvole.

Kako smo i ranije pisali, on je i prije, u nekoliko navrata, kažnjavan zbog vožnje bez posjedovanja dozvole.

Podsjetimo, neformalna grupa studenata psihologije, koja je prije sedam godina kreirala Facebook stranicu “Vi ovo dozvoljavate – za Editu i Selmu” kada su smrtno stradale Selme Agić i Edite Malkoč, pozvale su građane na mirni skup u čast mladoj doktorici Azri Spahić.

Pozivamo vas na mirni skup odavanja počasti koja je ubijena u saobraćajnoj nesreći u petak, u ulici Maršala Tita. Nažalost, ovakve skupove smo organizovale prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoči”, navodi se u objavi na Facebook stranici.

Istaknule su da ulice Sarajeva nisu sigurne te da postojeći zakonski propisi nisu adekvatni.

Institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju”, saopćile su organizatorice te dodale:

Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada.”

Skup će se, kako je nevedeno u objavi, održati sutra u 18 sati na Marijin Dvoru, u ulici Maršala Tita, na mjestu saobraćajne nesreće.