Foto: H. H./ Sarajevska sehara

Svjetska zdravstvena organizacija: “337 miliona godina ljudskih života izgubljeno u pandemiji”

Skoro 337 miliona godina ljudskih života izgubljeno je u prve dvije godine pandemije covida-19, bolesti koja je izazvala preranu smrt miliona oboljelih.

Objavila je ovo u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u svom saopćenju ukazao na razorne posljedice javnozdravstvene krize koju je uzrokova covid-19, navodeći brojku od 336,8 miliona godina ljudskih života izgubljenih tijekom 2020. i 2021.

Iako je pandemija službeno usmrtila skoro sedam miliona ljudi, vjeruje se da je točnija brojka blizu 20 miliona.

WHO u svom izvještaju navodi kako je ne samo virus već i zdravstvena kriza koju je izazvao skratila živote miliona ljudi.

I dok je službeno zabilježeno 5,4 miliona preminulih od covida-19 2020. i 2021., podaci o preuranjenoj smrtnosti govore da je u tom razdoblju umrlo 14,9 miliona ljudi.

To je kao da gubite 22 godine života na svaku preranu smrt”, rekla je Samira Asma iz odjela za analitiku i bazu podataka WHO-a.

Broj izgubljenih godina života (YLL) je razlika između životne dobi pojedinca i očekivanog životnog vijeka.

Najnoviji službeni podaci WHO-a pripisuju covidu-19 smrt 6,9 miliona ljudi, no brojne zemlje nisu poslale pouzdane podatke te je WHO sklon procjeni da je od te bolesti, čiji je uzročnik virus SARS-Cov-2, umrlo najmanje 20 miliona ljudi.

Čak 44,9 posto preranih smrti dogodilo se kod osoba u dobi između 55 i 75 godina, 30,2 posto kod osoba mlađih od 55 godina te 25 posto kod starijih od 75 godina.

Pritom je YLL bio za 44 posto viši kod muškaraca nego kod žena.