U općini Novi Grad Sarajevo počeo 9. Festival dječije umjetnosti FEDU, festival umjetnosti, mašte, radosti i ljubavi

Dječijom predstavom “Lakonoga u čarobnoj šumi” koja je odigrana na sceni multimedijalne sale Općine Novi Grad Sarajevo, svečano je otvoren ovogodišnji 9. Festival dječije umjetnosti FEDU, koji se ove godine održava i na prostoru općine Novi Grad Sarajevo.

Festival su otvorili direktor Festivala Fahrudin Kučuk i Adisa Šuman, pomoćnica načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport.

Kučuk je pozdravio prisutne, zahvalio se Općini Novi Grad Sarajevo, na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem, te istakao da djeca moraju biti kreativna, maštovita, da teže ka ostvarenju svojih snova i da na tom putu nikada ne odustaju.

Po prvi put smo u Općini Novi Grad Sarajevo, u općini koja broji najviše ljudi i samim tim najviše djece sa najviše škola. FEDU festival će se potruditi da sa svojim bogatim programom pređe u tradiciju”, kazao je Kučuk.

FEDU organizira brojene kreativne i edukativne radionice za djecu, pozorišne predstave, književne susrete, filmske projekcije, naučne skupove, muzička takmičenja, promocije i performanse.

Festival je takmičarskog i umjetničkog karaktera, potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade, te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.

Na taj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvaraju nove mogućnosti percepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Adisa Šuman, iskazala je zadovoljstvo što Općina Novi Grad Sarajevo ima priliku učestvovati na FEDU festivalu, te na taj način pružiti najbolje za najmlađe sugrađane.

Zaista nas raduje činjenica da smo ove godine po prvi put dijelom 9. Festivala dječije umjetnosti i da će se značajan dio festivalskog programa realizirati upravo na području općine Novi Grad Sarajevo.

Dio programa bit će realiziran u multimedijalnoj sali Općine, u Centru ‘Safet Zajko’, u Centru za kulturu i edukaciju ‘Safet Zajko’, kao i u novogradskim školama i predškolskim ustanovama.

Upriličit ćemo 37 različitih događaja, od čega su to pozorišne predstave, filmske projekcije, kreativne radionice, književne čitaonice i sve ono za šta su naši najmlađi sugrađani pokazali veliki interes”, kazala je Šuman.

Festival se održava od 03. do 07. maja.