Unsko-sanski kanton bi uskoro trebao proglasiti stanje prirodne nesreće

Nakon što je prethodno proglašeno stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je skorašnje proglašenje stanja prirodne nesreće u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Uskoro će stanje prirodne nesreće biti proglašeno i u Velikoj Kladuši i Cazinu.

Neprospavana noć je iza naših građana, situacija je izuzetno teška. U Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi već je proglašeno stanje prirodne nesreće, a uskoro će to učiniti Štabovi civilne zaštite u Velikoj Kladuši i Cazinu.

Kantonalni štab Civilne zaštite prezentira detaljni izvještaj s terena, nakon čega će i Vlada USK donijeti Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području cijelog Kantona. To će biti najdalje iza 11 sati”, izjavio je Ružnić.

Izuzetno teška situacija uslovljena je obilnim padavinama koje ne prestaju, a prouzrokovale su rast vodostaja, izlijevanje vode iz riječnih korita, stotine poplavljenih objekata, odsječene putne komunikacije i aktivaciju klizišta.

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje – Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice “Dr. Irfana Ljubijankića.

Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja prirodne nesreće.