Ured Volodimira Zelenskog ipak negirao pad Bahmuta, tvrde da se radi o lošem prevodu

Nakon što su mediji prenijeli vijest da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao pad grada Bahmuta u ruke ruskih snaga, iz predsjednikovog ureda je stiglo dodatno pojašnjenje kojim se negira ta informacija.

Ukrajina je u nedjelju rekla da se i dalje bori za kontrolu nad istočnim gradom Bakhmutom, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski ranije rekao da je grad ostao “samo u našim srcima”.

Upitan prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Japanu, gdje traje zasjedanje zemalja G7, je li grad još uvijek u rukama Ukrajine nakon što su Rusi objavili da su ga u cijelosti zauzeli, Zelenski je novinarima rekao: “Mislim da nije”.

Dodao je: “Za danas je Bakhmut samo u našim srcima”.

Pitanje novinara glasilo je da li predsjednik vjeruje da je grad još uvijek u rukama ukrajinskih snaga, a upitan je i da prokomentira tvrdje Rusije da su zauzeli Bahmut.

Glasnogovornik Zelenskog kasnije je pojasnio da je državnik odgovorio na drugi dio pitanja, prenosi Reuters.

Pitanje novinara bilo je: Rusi su rekli da su zauzeli Bahmut”, napisao je Sergii Nykyforov na Facebooku. “Predsjednikov odgovor glasi: Mislim da nije”.

Dodao je na ukrajinskom: “Na ovaj je način predsjednik negirao zauzimanje Bahmuta”.

Rusija je u subotu objavila da je u potpunosti zauzela razoreni istočni ukrajinski grad, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

To je tragedija”, rekao je Zelenski. “Na ovom mjestu nema ničega”.

Napad na većinom sravnjen grad predvodile su trupe plaćenika Wagnerove skupine, čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije tog dana rekao da su njegove trupe konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg izgrađenog područja unutar grada.