Uvećane penzije u Federaciji BiH već od narednog mjeseca

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je održala treću redovnu sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko odluka, a jedna od njih je i povećanje penzija.

Kako je kazao ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić, nova Vlada je donijela odluku da proširi obim mjeseci i isplate penzije.

Prijašnja vlada je donijela odluku da vanredno povećanje stupi na snagu jula 2023. godine, a nova Vlada je donijela odluku da proširi obim mjeseci i isplate penzije od maja će biti veća za 3,9 procenata“, rekao je Delić.

Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 miliona KM.

Delić je rekao preko milion ljudi u FBiH prima neku vrstu socijalne pomoći ili penziju i to najminimalnija primanja te da bi se to promijenilo treba se promijeniti poslovni ambijent.

Ponovio je kako omjer zaposlenih i penzionera nije dobar.

Treba poboljšati poslovni ambijent. Drago mi je da smo razgovarali sa Svjetskom bankom o velikom višemilionskom projektu o zapošljavanju u FBiH.

Nadam se da ćemo moći pričati o kompanijama koje se bave visokim naprednim tehnologijama i pružaju visokokvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, da mladi više neće odlaziti itd“, rekao je Delić.