Vojin Mijatović: “Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svjesti da smo servis građana će biti protjerani”

Vojin Mijatović, novoizabrani ministar razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH na svom Facebook profilu je objavio šta je to što će on za vrijeme svog mandata kao ministar uraditi.

Na početku je naveo da će kao i do sada o svemu izvještavati građane.

U prvih nekoliko dana od preuzimanja dužnosti ministra pokušavam da sagledam stanje i napravim plan djelovanja za mandatni period u skladu sa prioritetima iz ekspozea pemijera Nikšića i programa rada nove Vlade“, naveo je Mijatović.

Stanje u Ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta FBiH, Mijatović je istakao da je niskog inteziteta rada i potpuno odsustvo vizije razvoja sektora koji su u nadležnosti ministarstva.

Neadekvatna stručna i kadrovska popunjenost ministarstva, potpuno odsustvo instrumenata za merenje učinka i efekata budžetskih sredstava koja se implementiraju kroz programe ministarstva“, navodi Mijatović.

Zatim dodaje i to da niz neparavilnosti u radu ministarstva od kojih uz adekvatnu dokumentaciju neka ukazuju i na eventualnu krivičnu odgovornost u realizaciji budžetskih sredstava.

Također, u svojoj objavi je naveo i to šta su sljedeći koraci ovog ministarstva, ali i njega kao ministra.

Izrada strateških pravaca te zakonskih i podzakonskih akata koji će sistemski, ali u kratkom roku dati efekte na oblast za koju je nadležno ministarstvo. Reorganizacija rada i kadrovske promjene koje će u potpunosti promijeniti intezitet rada ali i sistem odgovornosti u ministarstvu“, ističe Mijatović.

Dodao je i da će se uraditi sveobuhvatna interna revizija procesa i korištenja programskih linija ministarstva u cilju ispravljanja nepravilnosti i unapređenja utroška budžetskih sredstava.

Otvaranja rada ministarstva prema široj javnosti i direktni kontakt sa većim brojem potencijalnih korisnika u cilju razvoja sektora koje pokriva nadležnost ministarstva“, kazao je Mijatović.

Naveo je i to da o svemu što radi će kao i do sada detaljno obavještavati javnost, te da račun polaže samo građanima FBiH koji ga plaćaju.

Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svjesti da smo servis građana će biti protjerani iz ovog ministarsva“, napisao je Mijatović.