Ambasada SAD: “Spremnost Kordića da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da se ne kaje”

Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se povodm izjava osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.

Kazali su da spremnost da ponovi gnusne postupke pokazuje da se ne kaje za zločine.

Najoštrije osuđujemo užasnu izjavu osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića. Njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio.

S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, odgovarajuće institucije moraju reagovati“, naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Podsjećamo, haški osuđenik Dario Kordić snimljen je u “probranom društvu” gdje je dao sramotan odgovorio na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske “je li vrijedilo zatvora i rata?”.

Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila“, rekao je Kordić, na što su mu prisutni zapljeskali i zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je”.

Pretpostavlja se da je snimak, nastao 5. avgusta 2022. godine za vrijeme proslave godišnjice akcije “Oluja”.

Cristian Schmidt o izjavi Kordića: “Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom”

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt ranije je komentirao nedavno objavljen video snimak Daria Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i u kojemu on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.

Jutros je stigla informacija da je formiran predmet protiv Kordića, a Schmidt je upravo na to i pozvao.

Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela.

Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom.

Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić“, izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

Građani BiH, osuđeni od strane međunarodnih sudova, ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija.

Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje historije o kojima postoje sudske presude.

Visoki predstavnik je čvrsto opredijeljen da to osigura“, zaključuje se u saopćenju.