Ažurirana vremenska prognoza za 15 dana, nastavlja se nestabilno vrijeme

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su prognozu vremena za narednih 15 dana.

Kako navode i u nastavku ove sedmice širom Bosne i Hercegovine nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilka.

Svaki dan mogući su kiša, grmljavina a lokalno je moguće da bude izraženih pljuskova i grada.

Više sunčanih intervala u jutarnjim satima, naručito na jugu zemlje. Prijepodne ugodno svježe, a tokom dana mogući su pojaćani osjećaji sparine.

Najviše dnevne temperature neznatno više u odnosu na prethodni period.

Prema raspoloživim prognoznim modelima i tokom sljedeće sedmice (od 12.06.) u našoj zemlji zadržat će se nestabilno vrijeme.

Tokom dana i dalje su moguće padavine u vidu kiše i izraženijih pljuskova sa grmljavinom. Stabilno razdoblje i dalje se ne nazire.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 10 °C do 16 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 18 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 20 °C i 26 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 12.06.2023. godine.

Detaljna prognoza do ponedjeljka

Sutra će u Bosni biti djelomično vedro. U jutarnjim satima dosta niske naoblake ili magle se očekuje na sjeveru Bosne i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima.

U drugoj polovini dana širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Poslije podne lokalni pljusak je moguć na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme, povremeno sa pljuskovima i slabom grmljavinom.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Izgledni su i obilniji pljuskovi.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 27 °C.

U ponedjeljak u Bosni pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz slabije lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 29 °C.