Blagajnica KPZ Zenica osumnjičena da je prisvajala novac iz Kase uzajamne pomoći

Policijski službenici Odsjeka za privredni kriminal i korupciju Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, postupali po informaciji Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica o sumnji na nezakonito raspolaganje novcem Kase uzajamne pomoći Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

Nakon niza provedenih istražnih radnji, te prikupljenih dokaza, došlo se do osnova sumnje da je S. N., rođena 1960. godine, iz Zenice, počinila krivično djelo “Pronevjera u službi” na način što je kao predsjednica Izvršnog odbora i blagajnica Kase uzajamne pomoći, u periodu od 2013. godine do januara 2023. godine, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, prisvajala novac koji joj je povjeren u radu od strane korisnika Kase uzajamne pomoći.

Dodaje se da je u navedenom periodu prisvojila novac u ukupnom iznosu od 660.726,65 KM, a koji iznos predstavlja ukupnu štetu za korisnike Kase uzajamne pomoći odnosno uposlenike Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

Dana 01.06.2023. godine, službenici Odsjeka za privredni kriminal i korupciju su u svojstvu osumnjičene ispitali S. N. na okolnosti izvršenja krivičnog djela za koje se tereti, te je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv iste dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom i otkrivanju izvršioca.