Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Danas djelomično vedro vrijeme, u drugom dijelu dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, dok u Hercegovini preovladava mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su (°C): Bjelašnica 9; Sokolac 12; Ivan Sedlo i Livno 14; Drvar, Prijedor i Široki Brijeg 15; Bugojno i Sarajevo 16; Sanski Most, Tuzla i Zvornik 17; Banja Luka, Bihać, Trebinje i Zenica 18; Gradačac, Mostar i Neum 20 °C.

Danas će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom.

U Hercegovini sunčano uz umjerenu naoblaku. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi sa grmljavinom su najizgledniji na sjeveru i istoku Hercegovine.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25 °C.

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom upaljen je žuti meteoalarm za cijelu BiH osim Trebinja,

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo, koje je isto ili slično i za ostala područja za koja važi meteoalarm.

“Šareno vrijeme” i narednih dana

U petak, sutra, u Bosni se može očekivati djelomično vedro. U jutarnjim satima dosta niske naoblake ili magle se očekuje na sjeveru Bosne i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima.

U drugoj polovini dana širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne lokalni pljusak je moguć na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme, povremeno sa pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Izgledni su i obilniji pljuskovi. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 27 °C.

U ponedjeljak u Bosni pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz slabije lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 29 °C.