Denis Bećirović: “Dodikovo anticivilizacijsko negiranje opsade Sarajeva ne može sakriti istinu niti izbrisati presude sudova”

Povodom zlonamjerne i netačne tvrdnje Milorada Dodika da tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti opkoljeno, oglasio se član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

– Posljednja izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika još jedan je u nizu njegovih pokušaja podvala, obmanjivanja, dezinformisanja javnosti po uzoru na najgore propagandiste iz XX. stoljeća, ali koji zasigurno ne mogu izbrisati činjenice i presude sudova Ujedinjenih nacija.

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana. Tokom brutalne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijen 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. To su činjenice.

Zločinci su ubijali djecu Sarajeva, starice, žene, građane i građanke Sarajeva. Tome danas svjedoče brojni mezari i grobovi nevino ubijenih stanovnika Sarajeva širom grada.

Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nikada neće moći osporiti da se Sarajevo odbranilo i da je pobijedila ideja zajedničkog života i multietničkog glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Njegovo ciljano i nemoralno negiranje zločina, počinjenih nad civilima glavnog grada Bosne i Hercegovine, temelji se na ideologiji zla, koja nažalost živi i danas.

Ta ideologija je neke od Dodikovih prethodnika odvela iza rešetaka. Zakoni Bosne i Hercegovine su jasni i oni ne dopuštaju negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina.

Smatram da ove nedopustive i necivilizacijske istupe Milorada Dodika, koji generiraju mržnju i nepovjerenje u Bosni i Hercegovini, treba hitno sankcionisati.

Još jednom pozivam predstavnike Evropske unije da se pridruže sankcijama demokratskog svijeta protiv političara koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i negiraju pravosnažne međunarodne sudske presude.

Zaključit ću porukom koju sam i iznio povodom Dana grada Sarajeva 6. aprila, a to je da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina iz godine u godinu biti sve jači uprkos pokušajima širenja neistina”, kazao je Bećirović.

Skandalozne izjave i laži Milorada Dodika: Tvrdi da Sarajevo nije bilo pod opsadom

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u razgovoru za Srnu iznio je niz skandaloznih, neistinitih i neutemeljenih stavova.

Kazao je da su agresori, ili kako on kaže “hrabri borci”, Sarajevsko-romanijske regije morali napustiti svoje kuće nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te da su sa sobom nosili svoje mrtve.

Uloga boraca sa područja Sarajevsko-romanijske regije bila je presudna u odbrani ne samo te regije, već i cijele RS, jer su ti hrabri ljudi bili uvijek gdje je bilo najteže.

Nažalost, svoje kuće, ognjišta, imanja, koja su čuvali, branili i odbranili u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, na kraju, u miru, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, morali su da napuste.

Sa sobom su ponijeli samo ono što se moglo ponijeti, a ono što je bilo najtužnije – nosili su i svoje mrtve“, kazao je Dodik.

Nizao je i brojne druge neistine o agresorima oko Sarajeva.

U srcima srpskog naroda i danas su veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba koji sa zavežljajima, po vijavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.

Te jezive scene nisu zabilježene nigdje u svijetu. Ta strašna sudbina zadesila je naš srpski narod, sarajevske Srbe koji su najveće žrtve proteklog građanskog rata u BiH.

Jedni su napustili Sarajevo odmah na početku rata 1992. godine u strahu za svoje živote, ostavljajući sve što su sticali decenijama, ostavljajući svoje korijene, drugi su izlazi iz Sarajeva kako i kad su mogli, a posljednji masovni egzodus Srba iz Sarajeva dogodio se nakon Dejtona“, dodao je.

Rekao je da je Sarajevo danas grad bez Srba, a ono što ih ima je na nivou statističke greške.

Grad u kojem je živjelo gotovo 160.000 Srba, danas je potpuno etnički očišćen. Sve što su znameniti sarajevski Srbi gradili i stvarali u tom gradu više ne postoji, a njihove zasluge ne priznaju se ni pukim nazivom ulica. I to su promijenili. Sve to dovoljno govori koliko je političko Sarajevo ogrezlo u mržnji i otporu prema svemu što nije muslimansko.

Za njih je istina samo ona iz njihovog ugla posmatranja, koju žele da svima serviraju. Dokle ide njihova politička provokacija prema srpskom narodu i RS, govori i to da su na table na ulazu u taj grad smrti za srpski narod napisali da je bio 1.425 dana pod opsadom, što je notorna laž.

Tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti je bilo opkoljeno, već je bilo etnički podijeljen grad“, kazao je Dodik.

Protjerani sarajevski Srbi našli su svoje utočište u RS, koja je njihova istinska domovina, dok su neki od njih svoj novi dom sagradili u Srbiji ili su rasuti širom svijeta. Danas s ponosom možemo reći da je RS stvorena u miru, a zahvaljujući našim hrabrim borcima, odbranjena u ratu“, kazao je Dodik.