Dubrovnik zabranio turistima da vuku kofere na točkićima, kazne vrtoglavo visoke

Bilo da ste fan “Igre prijestolja” ili ste jednostavno tu radi sunca, Dubrovnik je omiljena turistička destinacija.

No, ako ovog ljeta idete u ovaj, turistima primamljiv, grad u susjednoj Hrvatskoj, razmislite o prtljagu koji će te nositi sa sobom.

Zahvaljujući novim pravilima, posjetiteljima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je da vuku kofere na točkićima po njegovim zavojitim cestama.

To znači da nećete imati izbora nego nositi svoje torbe, prenosi Metro.

Novu politiku uveo je gradonačelnik Mato Franković, koji je rekao da se radi o pokušaju suzbijanja zagađenja bukom, nakon što je lokalnom stanovništvu dosadilo da ih noću budi zvuk putnika koji udaraju svojim koferima po kamenim ulicama.

Oni koji budu uhvaćeni kako vuku svoje kofere na točkiće, mogli bi dobiti prilično veliku kaznu od 265 eura.

Zapravo, prema gradonačelniku, ova pravila su “samo početak”.

Od novembra se u lokalnoj samoupravi nadaju da će se zajedničkim snagama riješiti kofera u Dubrovniku, uvodeći sistem po kojem će se torbe odlagati izvan grada, a do smještaja prevoziti kurirom.

Zvuči elegantno – i potencijalno poprilično skupo.

No, dok ti planovi ne budu uspostavljeni, čini se da ne postoji nikakav privremeni plan za one koji ne mogu sami nositi svoju prtljagu.

Turisti su također pozvani da ne šetaju kućne ljubimce bez povoca, da se ne penju na spomenike ili da ne hodaju uokolo bez majice, kako bi iskazali “poštovanje” prema gradu.