Film o Sarajevu u produkciji Matt Damona i Ben Afflecka otvorio ugledni festival u NY

Veliki filmski festival Tribeca u New Yorku svečano je otvoren premijerom filma “Kiss the future”, dokumentarca u produkciji Matt Damona i Ben Afflecka koji reflektuje priču o tome kako su umjetnici i muzičari formirali “undergound” zajednicu otpora koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tokom opsade Sarajeva 1990-ih.

Osjetivši da je potreban snažniji glas, američki humanitarni radnik je kontaktirao U2 kako bi pomogli u podizanju svijesti o teškom položaju bosanske prijestolnice.

Bend koji se odmah složio, započinje seriju satelitskih intervjua uživo sa Sarajlijama tokom njihove ZOO TV turneje 1993. godine, u pokušaju da ukaže na strašnu situaciju na terenu.

Počevši od srijede, u New Yorku je svečano otvoreno 22. izadanje Tribeca Film Festivala na kojem se predstavljaju narativni i dokumentarni filmovi: izložbe viruelne stvarnosti, pitanja i odgovori poznatih filmaša kao i prikazi kratkih koji su sastavni dio programa njujorškog festivala.

Film “Kiss the future” koji je otvorio festival, premijerno je prikazan za sjevernoameričku publiku, a istražuje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma.

Usred raspada Jugoslavije, građani Sarajeva se bude i zatiču grad pod opsadom i državu u ratu.

Kako se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevne noćne more granata i snajpera.

Dokumentarac je potresni dokaz trajne sposobnosti umjetnosti da upali svjetlo čak i u najmračnijim okolnostima. Kiss the Future prati “underground” zajednicu koja je radila i stvarala tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva.

U dokumentarcu “Kiss the future” redatelja Nenada Cicin-Saina (prerađenom prema memoarima “Fools Rush In” bivšeg humanitarnog radnika Billa Cartera), zajednica muzičara i obožavatelja muzike u Sarajevu formirala je kolektivni otpor granatiranju i snajperskoj vatri, tvrdoglavo vitlajući rockom, umjetnošću i kulturom protiv nehumanosti destrukcije koja je zadesila Sarajevo devedesetih.

CBC o opsadi piše da je održavanje izbora ljepote u bombardiranim ruševinama bila jedna od metoda odbacivanja užasa rata.

Budući da je ostatak svijeta očito ignorisao nevolje Sarajlija, Carter je upoznao i intervjuisao pjevača U2 Bona tokom turneje grupe “Zoo TV”, uspostavljajući vezu koja je dovela do toga da U2 prenosi vijesti o opsadi na svojim koncertima, uz live intervjue (preko satelitske veze) Sarajlija pod paljbom.

Iako su bili upitno djelotvorni kao propagandno sredstvo, video snimci koje je irski bend poznat po političkim stavovima koristi, gurnuli su bosanski rat u javnu svijest i nesumnjivo su bili važan podizač morala.

Nakon što su 1995. potpisani dokumenti o okončanju rata i pucnjava je prestala, U2 su došli u Sarajevo kako bi nastupili na emotivnom koncertu na sarajevskom stadionu koji je poslužio kao element ujedinjenja u gradu koji je bio razbijen.

Kombinujući arhivske snimke opsade s novim intervjuima s Bonom, The Edgeom i Adamom Claytonom, zajedno s novinarkom Christiane Amanpour i bivšim predsjednikom Billom Clintonom, “Kiss the Future” dijeli važnu lekciju o tome kako umjetnost pomaže u afirmaciji dostojanstva čovječanstva čak iu lice nasilja.

Opsada Sarajeva 1990-ih bila je višegodišnji kazneni napad na grad poznat po svojoj raznolikosti i kulturnoj važnosti.

Potresni dokaz trajne sposobnosti umjetnosti da upali svjetlo čak i u najmračnijim okolnostima, Kiss the Future prati podzemnu zajednicu koja je radila i stvarala tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva.

22. izdanje festivala uključuje 109 dugometražnih filmova, kao i programe kratkih filmova i TV-a, od kojih je velika većina svjetske premijere. Lični festival će trajati do 18. juna; gledanje festivalskih programa na zahtjev putem striminga bit će dostupno od 19. juna do 2. jula.