Foto/ Pripremni radovi za prvu sezonu bazena na Dobrinji u punom jeku, Sarajlije uskoro dobijaju još jedno kupalište

U toku su pripreme bazena Dobrinja za prvu sezonu.

Obzirom da su posljednjih godinama bazeni u Sarajevu oskudni, vjerujemo da će ova vijest obradovati brojne Sarajlije.

Kako je prije nekoliko dana saopćio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić iz bazena je ispuštena voda nakon zimske konzervacije.

U narednih nekoliko dana vršit će se pranje i dezinfekcija, a nakon toga i punjenje vodom za novu sezonu.

Konačno je stiglo i sunce tako da se otvaranje bazena za kupače očekuje do kraja ovog mjeseca.

O tačnom datumu početka rada svi zainteresovani će uskoro biti obaviješteni“, naveo je načelnik.

Razgovarali smo s direktorom JP “Lokom” d.o.o., Adnanom Šabanovićem, o trenutnim radovima, očekivanjima, te povratnim informacijama od strane građana.

Trenutno se radi na grubom čišćenju bazena, nakon čega slijedi fino pranje, uz korištenje baznih, a zatim i kiselih deterdženata, što je samo po sebi dugotrajan proces.

Nakon što smo prošle godine krajem mjeseca augusta bazen otvorili za naše sugrađane na probno korištenje od nekih mjesec dana, što je bilo besplatno za sve naše građane, ove godine je došlo vrijeme da bazen otvorimo za sezonu. 

Upravo se vrše osnovni pripremni radovi, trenutno se radi mehaničko čišćenje bazena, nakon čega dolazi detaljno čišćenje i punjenje bazena. Nakon toga će bazen biti otvoren i pušten u korištenje za naše sugrađane“, kazao je za Sarajevsku seharu Šabanović.

@sarajevskaseharatiktok Sarajlije će ovo ljeto imati još jedno mjesto gdje se mogu rashladiti #sarajevo #dobrinja #bazen #jplokom #opcinanovigrad #novigrad #adnansabanovic #semirefendić #sarajevo🇧🇦 ♬ Sunsets

Lani, tokom gradnje bazena nisu postavljene taktilne ploče, te se u ovim danima i one postavljaju obzirom da Općina Novi Grad kao lokalna zajednica brine za svoje slijepe i slabovidne građane.

Šabanović smatra da će ove godine bazen ostvariti veliku posjećenost.

Pošto je ovo jedini otvoreni olimpijski bazen u našem gradu očekujemo jako veliku posjećenost bazena čije će čari osjetiti ovog ljeta mnogi naši sugrađani.

Sigurno vrijedi napomenuti da pored olimpijskog bazena sa olimpijskim dimenzijama postoje još dva bazena, za djecu i za neplivače“, dodao je Šabanović.

Ovakav jedan objekat je falio našem gradu, a posebno Dobrinji, koja je sama po sebi poseban dio grada i sama za sebe grad od 40.000 stanovnika“, zaključio je Šabanović.

Ipak, da bi došlo do samog otvorenja bazena moraju da se ispoštuju dugotrajne procedure.

Nakon čišćenja i punjenja bazena vodom radit će se detaljne analize, te ukoliko sve bude u najboljem redu doći će do otvorenja.

Kako Sarajevska sehara ekskluzivno saznaje to bi trebalo da se desi oko 1. jula.

@sarajevskaseharatiktok Direktor JP “Lokom” d.o.o. o pripremama bazena na Dobrinji za prvu sezonu #sarajevo #dobrinja #bazen #jplokom #opcinanovigrad #novigrad #adnansabanovic #semirefendić #sarajevo🇧🇦 ♬ original sound – Sarajevska sehara