Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Ifet Feraget: “Cilj im je bio ići s nalazom da je Alisa Mutap imala potres mozga i amneziju”

Nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH medijma se obratio advokat porodice Memić, Ifet Feraget.

Podsjetimo, u Sudu BiH danas su reprodukovani snimci saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, te je svjedočio ugledni neurohirurg Kemal Dizdarević.

To se provjerava i nakon provjere profesor Kemal Dizdarević, čija je to oblast, samo njegova, a uz njega i doktor Žujo, isključio je potres mozga, jer je rekao da on nigdje nije beneficiran. Zaključak je definitivno – potresa mozga nije bilo.

Organske amnezije kao potresa mozga također nije bilo, a ono o čemu sam prethodno govorio jesu iskazi drugih svjedoka su dokazi da nije bilo retrogradne amnezije kao obavezne komponente navodne amnezije“, kazao je Feraget.

Dodaje da je danas ročište bilo demonstracija i znanja i profesionalnosti i integriteta.

Što se tiče pitanja predsjednika i članova Vijeća, ovo je danas bilo demonstracija i znanja i profesionalnosti i integriteta. Svi su bili uključeni, pitanja su bila adekvatna. Čuli smo, nažalost, i pitanja sudije Branka Perića prema vještaku Kučukaliću… kako on tumači to što je Alisa policiji prijavila napadača.

Nijedan dokaz na tu okolnost nije izveden, ne znam na osnovu čega je on zaključio kada je i koga Alisa prijavila. I čuli smo sudije pitanje Branka Perića prema Kučukaliću šta bi bili motivi eventualnog napada. To su pravna pitanja koja se ne postavljaju vještacima“, kazao je Feraget.

Dodao je da je danas bila potpuno druga atmosfera u sudnici.

Danas smo imali suđenje. Kakav god da bude ishod tog suđenja“, dodaje Feraget.

Na pitanje o tome da je u ovom slučaju prvi put spomenut napadač, kazao je da je to odlično pitanje.

Istraga se provodi na način da prati okolnost slučaja. Ako su povrede na Dženanu Memiću, a o tome je doktor Žujo napisao decidno u svom obducionom nalazu, na falangama prstiju ukazivale da se radi na odbrambenim povredama. Dakle, Dženan se branio od nekoga.

Tužilaštvo KS je prva dva vještačenja Alisine amnezije naložilo u kontekstu ubistva. Prva naredna je bila 3. marta 2016. doktoru Kučukaliću. Druga 29. aprila 2016. ovom timu s Dželilovićkom koja je utjecala na doktora Dizdarevića da promijeni svoj nalaz“, kaže Feraget.

Ovo što je vještačio doktor Dizdarević interesantno je, dakle on se pojavljuje kad Tužilaštvo vodi istragu zbog saobraćajne nesreće. Ne znam da li ste upratili ovaj detalj, a on je po meni ključan. Kada je doktor Dizdarević rezolutan bio u svom izvještaju od 15. 7. koji je potpisala doktorica Vegar, a odbila da potpiše Dželilović, jer je insistirala na nepostojećem potresu mozga, pa u nalazu navela teški potres mozga, koji u medicini ne postoji.

Doktor Dizdarević je bio rezolutan i rekao da ovdje ne postoji potres mozga na osnovu svih ovih kriterija koje je danas spominjao. Nakon toga je došao dopis postupajućeg tužioca Merisa Ćate od 18. 7., samo tri dana kasnije. Parafraziram: ‘nismo vas to pitali, nego da nam očitate CT snimak i kažete je li bio potres mozga’“, kazao je.

Cilj je bio ići s nalazom da je Alisa Mutap imala potres mozga i amneziju i na taj način devalvirati nalaz doktora Dizdarevića na način da njega pitate da li je CT dovoljan pokazatelj potresa mozga, iako je to i laicima jasno.

Uvaženi doktor Dizdarević je to jasno pojasnio – na CT-u se ne vidi potres mozga, potres mozga nije klinička slika. Ovaj MRI bi nešto pokazao, a i to vam pokazuje kakva je istraga vođena. Sve što je bitno nije urađeno“, rekao je Feraget.

Muriz Memić: “Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ulazio prof. Dizdarević u sudnicu”

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić”, gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić.

Memić je još jednom kazao da Alisa Mutap nikada nije imala amneziju.

Sjetite se i rahmetli doktora koji je operisao Dženana, koji je rekao ‘Mala laže, laže joj i majka’. Nikada nije imala amneziju. I ovo se privodi kraju“, rekao je Muriz.

Dodao je da nije još kraj kada je riječ o ovom slučaju.

Nikada nije imala amneziju. Evo čuli smo danas pitanja, znači lice u lice je Dženan bio s ubicom. To je potvrdio dr. Žujo“, rekao je Muriz.

Na pitanje novinara kako se osjeća, kazao je da je sada dobro.

Ja mislim da su oni nervozni. Prvi put nakon sedam i po godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ulazio prof. Dizdarević u sudnicu“, kazao je Muriz.