Igor Stojanović: “Dodik je trebao biti uhapšen”

Da postoje institucije koje mogu provesti odluke Ustavnog suda i koje imaju snagu, slažem se da bi Milorad Dodik već bio uhapšen, kazao je za intervju “Jedan” potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.

Dodao je da “mi nikada nismo imali instituciju koja može zaštititi poredak u Bosni i Hercegovini. Zato i imamo visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu”.

Stojanović je rekao da su stranke “Trojke” formirale vlast sa SNSD-om i HDZ-om kao svojevrsno nužno zlo, te da bi bili najsretniji kada bi ih mogli promijeniti drugim političkim partnerima, kako kaže, manje radikalnim.

Tvrdi da, nažalost, trenutno to nije moguće.

Igor Stojanović kaže da članice “Trojke” ne popuštaju strankama Milorada Dodika i Dragana Čovića, a za takvu percepciju u dijelu javnosti zaslužne su, kako navodi, opozicione stranke.

Niko nije lud, pogotovo iz stranaka ‘Trojke’ da ne zna koje su to destruktivne snage. Naravno da će i dalje biti pokušaja ovih politika, koje su destruktivno djelovale na Bosnu i Hercegovinu i ranije, da svoje interese projiciraju u svoje lične, uskostranačke interese, da ne kažem nacionalne.

Ali, isto tako niko nije lud ni sa strane ‘Trojke’, a drago mi je da i Američka ambasada i Amerika prepoznaje takve težnje određenih političkih faktora u Bosni i Hercegovini i jako je značajno da se svi suprotstavimo tome u cilju izgradnje zajedničkih institucija koje će svima garantovati dobar život u Bosni i Hercegovini“, govori potpredsjednik Federacije BiH.

Da nema popuštanja HDZ-u BiH Stojanović dokazuje time što, kako kaže, formiranje novog gasnog preduzeća koje bi kontroliralo takozvanu južnu gasnu interkonekciju, nije opcija za stranke “Trojke”.

Ne mogu vam precizno reći šta će biti konačna odluka na nivou države, ali generalno mislim da u ovom trenutku to nije opcija.

Čak su članovi ‘Trojke’  izašli sa stavom da nije nikakav problem da i neko iz HDZ-a, u skladu sa rasporedom funkcija, bude na čelu BH Gasa, ali osnivati sada drugu, treću firmu koja bi bila isključivo etnički označena, smatramo to podjelom države. Mislim da se to sigurno neće dozvoliti“, kategoričan je Stojanović.

Objašnjavajući zašto stranke “Trojke” nikako nisu htjele u vlast sa SDA, Igor Stojanović navodi kako lideri stranaka proizašlih iz SDA, kada govore o bivšoj stranci, isključivo govore o krađi, korupciji i kriminalu u toj stranci.

Tamo ne vidimo kadrovske promjene u rukovodstvu te stranke. Ono što je za mene najznačajnija tema, SDA koja je sebe često prezentirala kao stranku koja se bori za multietničku Bosnu i Hercegovinu, u formiranju Vlade Federacije u potpunosti je pokazala da, kada je budućnost BiH, nema nikakve političke razlike sa HDZ-om.”

Stojanović najviše zamjera SDA borbu za legitimno predstavljanje. Kaže da se ta stranka u tom pogledu uopće ne razlikuje od HDZ-a BiH

Shvatili smo da je SDA sutra spremna, također za komad vlasti, da iznevjeri sve one principe koji su, za mene kao nekoga ko dolazi iz SDP-a, jako bitni. A to je da građanski izbor vlasti, građansko funkcionisanje mora imati određene prioritete, za mene čak i ispred legitimnog predstavljanja. Smatram legitimno predstavljanje fašizmom“, govori, između ostalog, u intervjuu “Jedan” potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.