Incident na turniru u Hrvatskoj: Igrači i treneri Šahtara tukli i šutali pionire iz Sarajeva

Od 1. do 4. juna više od 3.000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici…

Dalmatinko cup nastao je kao projekt koji povezuje sport, turizam i društvenu odgovornost, a promovira toleranciju, jednakost i fair play, te na jednom mjestu povezuje učesnike različitih kultura, nacija i vjeroispovijesti, objasnio je organizator turnira Domagoj Bojčić.

Međutim, uprkos plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezabilježen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih nogometaša iz Ukrajine.

Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni stožer Šahtara.

-Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je nogometnih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji nogomet treba biti radost i veselje.

To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su učestvovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati.

Turnir je nastao u iznimno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se izviniti svima koji su morali svjedočiti ovim scenama – poručio je organizator Bojčić.

Turnir, kaže organizator, ima nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani:

Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, suci bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Šahtara, oni su s klupe ulazili na teren.

Iste su sekunde bili diskvalificirani. Još jednom bih se ispričao svima koji su to morali gledati jer je to za mlade nogometaše bio strašan šok i velik stres“, kazao je organizator.

Dio sarajevske ekipe završio je u bolnici na pretragama.

Prekršaji ukrajinskih mladih nogometaša bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagirali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male nogometaše kako bi sigurno otišli svojim kućama.

Još nemamo tačnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno“, osudio je takvo ponašanje Domagoj Bojčić i kao zaključak dodao:

Mi promovišemo Hrvatsku kao državu, promovišemo hrvatski turizam i hrvatski nogomet. Ovo je izolirani incident u 360 odigranih utakmica. To se dogodilo na terenu gdje postoje pravila nogometne igre, dakle na samome igralištu.

Igrači su se potukli za vrijeme utakmice, na što se umiješala klupa Šahtara, a ja želim naglasiti da mi takvo ponašanje nedvosmisleno osuđujemo“.