Foto: Koalicija “Pod lupom”

Koalicija “Pod lupom”: “Pozivamo vlast da se hitno krene sa aktivnostima na provedbi izborne reforme u BiH”

Koalicija “Pod lupom” podsjetila je jutros da Izborna reforma u Bosni i Hercegovini traje već godinama, a dosadašnji rezultati su, uprkos određenim pomacima, kako navode, nedovoljni!

Kazali su da su građani zbog brojnih nepravilnosti i manipulacija izgubili povjerenje u izbore.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“U svim dosadašnjim izbornim ciklusima u BiH događao se veći broj nepravilnosti i izbornih manipulacija, što je za posljedicu imalo upitan integritet izbora i gubitak povjerenja građana u izbore.

Neophodna su značajna poboljšanja izbornog procesa u BiH, s ciljem da izbori budu slobodni i pošteni i da rezultati izbora budu stvarni odraz volje birača/ica.

Koalicija ‘Pod lupom’ još od 2014. godine, nakon svakih izbora, dostavlja nadležnim institucijama u BiH niz preporuka za unapređenje izbornog procesa. U prethodnih 9 godina, napravljeni su ograničeni ali nedovoljni pomaci u unapređenju izbora i zaštiti glasova birača/ica.

Ukupno je, djelimično ili u potpunosti, implementirano 26 preporuka Koalicije ‘Pod lupom’ za bolje izbore, što je donekle ohrabrujuće, ali mnoge suštinske preporuke koje bi spriječile izborne prevare i krađe još uvijek su na čekanju.

Prije svega, elektronska identifikacija birača i skeneri za glasačke listiće, a što je podržalo skoro 100.000 građana iz svih dijelova BiH kroz građansku peticiju koja je dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Slična situacija je i sa preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koje se dostavljaju institucijama BiH od 2010. godine, čija se važnost ogleda u tome da su iste jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Zabrinjavajuće je da od 22 preporuke koje su date za Opće izbore u BiH 2018. godine niti jedna preporuka nije u potpunosti implementirana, 2 preporuke su uglavnom implementirane, 11 djelimično, dok 9 preporuka nije implementirano.

I dalje su velika očekivanja građana/ki kada je u pitanju provedba odluka Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) i Ustavnog suda BiH, kroz koje je dokazana ustavna diskriminacija građana na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

Koalicija ‘Pod lupom’ poziva vlasti Bosne i Hercegovine da u skladu sa svojim nadležnostima, u narednih 10 mjeseci, do raspisivanja narednih lokalnih izbora u BiH, provedu ozbiljnu i uključivu izbornu reformu u BiH.

To, između ostalog, podrazumijeva provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i prioritetnih preporuka Koalicije ‘Pod lupom’, s akcentom na uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Važno je naglasiti da izborna reforma ne smije biti pitanje političkog nadmetanja, već zajednički napor svih relevantnih društvenih aktera.

Samo kroz uključiv pristup, koji podrazumijeva sve zainteresovane strane, može se izgraditi bolji izborni sistem koji odražava demokratske standarde i interese svih građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.