Milorad Dodik podnosi prijavu Tužilaštvu BiH protiv sebe, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića…

Milorad Dodik odlučio je da podnese prijavu protiv sebe i svoje družine Tužilaštvu BiH.

Kazao je da se na to odlučio pošto još uvijek niko iz Federacije BiH to nije učinio.

Pošto još niko iz Federacije BiH to nije uradio, odlučio sam da danas podnesem prijavu Tužilaštvu BiH protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i protiv sebe jer smo podržali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj“, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prijavu je podnio i protiv svih poslanika u NSRS-u koji su glasali za usvajanje Zakona.

Prijavu sam podnio i protiv svih narodnih poslanika koji su glasali za usvajanje Zakona, kao i protiv svih potpisnika peticije akademske zajednice kojom su izrazili nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH”, dodaje Dodik u tvitu na zvaničnom Twitter profilu.

Mržnja i histerija iz Federacije BiH koja je usmjerena protiv Republike Srpske postaje nepodnošljiva. Pošto planiramo da donesemo i zakon kojim se odluke Tužilaštva i Suda BiH neće primjenjivati u Republici Srpskoj, ovom prijavom nećemo biti izuzeti od procesuiranja pred Tužilaštvom BiH”, zaključio je Dodik.

Inače, Dodik se jučer obratio medijima povodom posljednjih dešavanja u vezi sa usvajanjem spomenutog zakona u NSRS.

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda je definitivan do momenta dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu gdje će se definisati njegov način djelovanja. Dakle, što se tiče reakcija na sve to, čujemo one iz FBiH, imamo prijetnje i rokove od sedam dana.

To je sve besmisleno, ludo i glupo. Razumijem da u FBiH imaju svoj stav, kao i stranci, ali oni moraju da shvate da mi ne moramo da ćutimo zbog njihove rogobatnosti“, kazao je Dodik jučer.