Ministar Kenan Magoda ugostio velikana slikarstva Safeta Zeca

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda ugostio je u svom kabinetu bosanskohercegovačkog akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca.

Tema razgovora bio je bogati umjetnički opus cijenjenog Zeca, njegov cjelokupni rad, ugled u svijetu, te ljubav koju je uvijek nesebično pružao gradu Sarajevu i promovisao ga širom svijeta.

U prijateljskom razgovoru ministar Magoda i Safet Zec su naglasili važnost podrške Ministarstva kulture i sporta KS, koje će od sada pratiti njegov rad, kao što to prate svjetske metropole kulture, poput Pariza, Milana, Venecije i drugih, gdje ovaj velikan slikarstva uživa veliki ugled.

Ovom prilikom dogovorena je zajednička saradnja na nekoliko velikih projekata, koje je Zec prezentovao ministru Magodi, a koji će se realizovati u narednom periodu.

Ministar Magoda je istakao kako mu je izuzetna čast ugostiti ovog priznatog umjetnika i biti u mogućnosti kao resorni ministar i kao prijatelj podržati sve ono što maestro Zec radi i čini za naš grad i državu.

Velika mi je čast razgovarati sa umjetnikom koji je dao nemjerljiv doprinos promociji Sarajeva i BiH kroz svoj stvaralački rad i umjetnička djela prisutna u brojnim državama.

Zec je slikar i umjetnik kojeg krase mnoga međunarodna i domaća priznanja“, rekao je ministar Magoda, podsjećajući na priznanje Orden viteza za umjetnost Republike Francuske.

Djela Safeta zeca se nalaze u značajnim evropskim i svjetskim galerijama, kao i privatnim kolekcijama, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2015. godine.