Nermin Nikšić se oglasio uoči sastanka sa Dodikom i Čovićem u Konjicu

Lider SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio se uoči sastanka predstavnika Trojke (SDP, NiP i Naša stranka), predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Konjicu.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

– Jedini način da idemo naprijed je da razgovaramo. Hoćemo li u tome uspjeti ne znam, ali ako ne pokušamo siguran sam da nema šanse za dogovor.

I da, danas ću ponovo sjesti da razgovaram i sa Dodikom i sa Čovićem i ponovo ću ih pokušati uvjeriti da zajedno možemo i moramo graditi bolju i sigurnu budućnost za sve građane, za sve Bošnjake, sve Srbe i sve Hrvate.

Razgovarat ću uvijek sve dok postoji prostor za razgovor.

Nećemo im ništa “dati“ kao što nam to impliciraju oni što su im sve dali. Mi ćemo sa njima razgovarati, pregovarati, negdje zatezati, a negdje popuštati i nećemo odustati dok ne postignemo dogovor od kojeg će svi građani imati korist.

I tako ćemo raditi sve dok imamo snage i dok vidimo da idemo naprijed.

Ako je rat naš jedini odgovor na aktuelna dešavanja, naravno da ću se ponovo boriti za Bosnu i Hercegovinu.

Da li će to isto uraditi oni što nas nazivaju izdajicama ili će oni opet pobjeći i sa sigurne udaljenosti govoriti šta treba da radimo?

Do kada ću morati dokazivati svoj patriotizam? I to kome ga trebam dokazivati? Onima koji su u presudnim trenucima druge slali da brane zemlju i ginu, dok su oni gledali kako da se obogate.

Trebam li svoj patriotizam dokazivati onima koji su svoje porodice poslali na sigurno mjesto jer su njihovi životi vrjedniji od mog i života moje porodice, koja je ostala u BiH?

Ja sam svoju ljubav prema domovini jasno pokazao time što sam se za ovu državu borio. Sada je vrijeme da gradimo i razvijamo ono što smo odbranili – poručio je Nikšić.