Obilježena godišnjica zločina u ulici Dženetića čikma, sjećanje na tri ubijene djevojčice ne blijedi

U ulici Dženetića čikma 10 danas je obilježena 28. godišnjica od ubistva tri djevojčice u dobi od 9, 11 i 12 godina.

Tog 25. juna, ratne 1995. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske ispalili su jedan od hiljada minobacačkih projektila na Sarajevo u toku agresije.

Granata je ispaljena sa područja Mrkovića oko 18 sati, kada je inače bilo mirnije i djeca su tada izlazila iz skloništa kako bi se igrala u blizini svojih zgrada.

U ovom tragičnom događaju život je izgubila Sidbela Zimić (9), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12), a teže i lakše je povrijeđeno još desetoro djece.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su, kao i svih prethodnih godina, porodice i prijatelji ubijene djece, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i predstavnici gradskih i kantonalnih institucija.

U ime Općine Stari Grad počast su odali i cvijeće položili Edina Osmanagić, pomoćnica načelnika za finansije i općinski vijećnici Željko Ler i Srđan Simonović.

Svake godine na 25. juni na mjestu zločina okupi se i porodica ubijene Sidbele Zimić. Njen otac Sibrija prisjetio se svoje kćerke i tog tragičnog dana.

Imala je devet godina, ovdje se igrala sa drugaricama. Granata je pogodila šaht. Nju je pogodio geler u vrat. Moja Sidbela danas bi imala 37 godina, imala bi svoju djecu, a ja unučad.

Morali smo nastaviti sa životom, dragi Allah nam je dao dvije kćerke bliznakinje koje su danas tu. Jedna je udata, druga se udaje za 15 dana. Oni su moja najveća satisfakcija“, kazao je Sibrija Zimić.

Organizator ovog događaja je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Predsjednik ovog udruženja Fikret Grabovica kazao je da na ovaj način trajno čuvamo uspomenu na ubijenu djecu, a pogotovo istinu od zaborava za buduće generacije.