Rusija zaprijetila SAD i Velikoj Britaniji: “Napad na Krim zapadnim oružjem značio bi učešće u ratu”

Ruski ministar odbrane zaprijetio je “trenutnim napadima na centre za donošenje odluka” u Ukrajini ako se oružje dugog dometa isporučeno sa Zapada koristi za napad na Krim.

Rusija je Krim ilegalno zauzela od Ukrajine 2014. godine.

Kako navodi Guardian, u saopćenju ministra odbrane Sergeja Šojgua navodi se da bi napad na Krim raketama Himars i Storm Shadow predstavljao napad “izvan zone specijalne vojne operacije” i da bi značio “potpuno učešće Sjedinjenih Država i Velike Britanije u sukobu”.

Prema našim informacijama, rukovodstvo oružanih snaga Ukrajine planira da napadne teritoriju Ruske Federacije, uključujući i Krim, raketama Himars i Storm Shadow.

Upotreba ovih projektila izvan zone specijalne vojne operacije značiće potpuno uključivanje Sjedinjenih Država i Velike Britanije u sukob i povlači za sobom trenutne napade na centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine”, naveo je Šojgu.

Od 4. juna, oružane snage Ukrajine izvele su 263 napada na položaje ruskih trupa. Zahvaljujući kompetentnim i nesebičnim akcijama naših jedinica, sve su one odbijene, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve”, dodao je.

Ukrajina je jučer saopštila da je ponovo zauzela najmanje osam naselja u tom vremenskom periodu i da je napredovala na frontu u regionu Zaporožja za nekoliko kilometara.