Trojka nakon sastanka: “Čekamo reakciju stranaca”

Predsjednici trojke SDP-a, NIP-a i Naše stranke obratili su se danas medijima nakon održanog sastanka sa delegacijama SNSD-a i HDZ BiH.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP i premijer FBiH kazao je kako su razgovori protekli u teškoj atmosferi.

Kad znamo šta se desilo u proteklom periodu onda nije ni čudo. Ovo je planirani sastanak i nije plod posljednjih odluka. Smatram da smo ostali svi na svojim početnim pozicijama.

Svi smo otvoreno rekli svoje stavove. Mi kao trojka zagovaramo da pokušavamo i spremni smo tražiti kako razgovorom da rješavamo probleme. Kako da zadržimo neku kulturu dijaloga i onda kada to dolazi do nekih granica koje nisu uobičajene. Danas nismo postigli nikakve odluke“, kazao je Nikšić.

Dodao je da vlasti Rs odbile da povuku Zakon o Ustavnom sudu.

Mi smo na tome insistirali. Na kraju je ostalo da će svako voditi svoju pravnu bitku kako da dođemo do rješenja. Nismo spremni nikome to tolerisati, crvena linija je napad na institucije. Mi ćemo u Rs-u preko naših predstavnika pokrenuti odrđene procedure.

Rekli smo i međunarodnoj zajednici da je ovo crvena linija preko koje ne možemo preći. Ovdje imaju snage koje moraju i trebaju da reaguju. Mi na ovom pitanju sigurno nećemo popustiti“, kazao je Nikšić.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je da ovo jeste udarac na Ustav i ustavni poredak.

Izjave koje smo gledali ovih dana nisu neočekivane. Ustav jasno precizira način funkcionisanja Ustavnog suda BiH. To što se desilo, odluka Ustavnog suda je odgovor na pokušaj blokade Ustavnog suda. Pred nama je jedan kratki period do oktobra da se obaveze iz 14 prioriteta EU pa i neke druge ispune, da vidimo ima li sve ovo smisla“, kazao je Konaković.

On je osudio potez Nenada Nešića kada je na fotografiji pripojio Brčko distrikt Rs-u.

U protekla dva dana imao sam desetak razgovora sa međunarodnim zvaničnicima. I mi ćemo uputiti apelaciju kada ovaj Zakon se objavi. Pokazat ćemo moć pravne države i stavit ćemo ga van snage. Ovo su priče koje su tjeraju ljude iz BiH, investitore“, kazao je Konaković.

Dodao je da je mišljenja da u Ustavnom sudu BiH ne trebaju strane sudije, ali tek kad se steknu uslovi, kad se relaksiraju odnosi ali ne u trenutnim političkim odnosima.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je da se nisu složili oko ključnih stvari.

Danas smo prisustvovali bahaćenju, vrijeđanju, bezobrazluku i svemu onome što ne želimo da učestvujemo. Imamo odgovornost da pokažemo kako se radi, razgovara i kako se pravi dogovor. Jasno mi je da će biti još razgovora. Način na koji se ovo radi moramo unaprijediti. U Našoj stranci ćemo imati sastanake o nekim političkim stvarima koje su se desile“, kazao je Forto.

Nikšić je istekao da političke stranke iz Rs-a žele što jači entitet, a mi što jaču BiH.

Jedna od stvari oko kojih se slažemo jeste da je povedemo putem EU. Preambiciozno je da se sve riješi odjednom, mišljenja sam da se rješava sukcesivno.

Reforma Ustavnog suda BiH – ne stoji u ovim prioritetima da se izbace strane sudije. To je stvar oko koje ćemo razgovarati. Vrlo smo precizni ne stojeu ovim prioritet da je “out stranim sudijama.”

Nama je potpuno neprihvatljivo da sudije sude po nekom nacionalnom ključu“, kazao je Nikšić.

Dodao je da je i on imao razgovore sa strancima proteklih dana.

I oni su shvatili vrlo ozbiljno postupak prijetnje ustavnom poretku BiH ili državni udar“, kazao je Nikšić.

Konaković je kazao da traže od OHR-a i visokog predstavnika reakciju. Utrkivat ćemo se ko će prije predati apelaciju Ustavnom sudu BiH.