U Tuzlanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog obilnih padavina i posljedica koje su izazvale, na području Tuzlanskog kanona i opština Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je u opštini Kladanj usljed naglih padavina došlo do povećanja vodostaja rijeka Drinjače i Ujča, kao i izlivanja lokalnih potoka, zbog čega su narušena gradilišta koja se nalaze u samom koritu i blizu korita rijeke Drinjače.

Došlo je i do ugrožavanja putnih komunikacija odronima, nanosima šljunka i kamena na puteve, te odnošenje nasipnog materijala sa branika, kao i plavljenje poljoprivrednog zemljišta.

Usljed obilnih i naglih padavina prethodnih dana zabilježen je porast vodostaja rijeka u savskom slivu i izlivanje potoka.

Obilne kiše uticale su i na porast vodostaja svih rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.

U toku jučerašnjeg dana ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite i opštinskih službi u Sarajevu kontinuirano su obilazile teren i preduzimale neophodne mjere na zaštiti od poplava.

Zabilježeno je manje izlivanje rijeke Bosne na poljoprivredno zemljište na području Dobroševića, u opštini Novi Grad, ali nije bilo ugroženih objekata.

Duž cijelog toka rijeke Save kroz Posavski kanton porastao je vodostaj, ali izlivanja rijeke nije bilo.

Visina vodostaja rijke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, u Gradačcu, iznosi 287 centimetara, pri čemu kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava iznosi 300 centimetara.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova blago je povišen i na području Zeničko-dobojskog kantona.

Od danas stabilizacija vremena

Prije podne oblačno vrijeme se zadržalo na istoku i dijelu centralne Bosne.

U većem dijelu zemlje preovladava mala do umjerena naoblaka, a slaba kiša je padala na istoku zemlje.

Temperature zraka izmjerene u 11 sati iznosile su: Bjelašnica 4; Ivan Sedlo 13; Sokolac 14; Sarajevo i Srebrenica 16; Livno, Trebinje i Tuzla 19; Bijeljina 20; Gradačac 21; Bihać, Sanski Most i Zenica 22; Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg 23; Mostar i Neum 25 °C.

U drugom dijelu dana većinom sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Oblačnije na istoku i dijelu centralne Bosne, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C, na jugu zemlje do 28 °C. Na istoku zemlje najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 20 °C.

U Sarajevu prije podne oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20 °C.

U nedjelju, sutra, u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Po kotlinama u Bosni u jutarnjim satima će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 33 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.