Uhapšen otac dječaka koji je teško ranio nastavnika škole u Lukavcu

Otac 14-godišnjeg maloljetnika G. M., koji je jutros teško ranio nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole “Lukavac Grad” uhapšen je.

Kako piše Dnevni avaz on je saslušan u policijskoj stanici Lukavac, gdje pojasnio sve okolnosti u vezi s ovim događajem i bit će predat Tužilaštvu TK.

Pištolj iz kojeg je dječak upucao nastavnika registriran je na njegovog pokojnog djeda, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

Otac je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i za krivično djelo iz člana 72 Zakona o oružju i municiji TK (Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje), potvrđeno je iz Tužilaštva TK.

Policijski službenici MUP-a TK po naredbi nadležnog suda i nalogu Tužilaštva obavljaju pretres porodične kuće u Lukavcu.

Novi detalji pucnjave: Napadač na psihijatriji, imao navodno i pomagača u planiranju

Nakon napada na profesora engleskog jezika u školi u Lukavcu od strane učenika te škole saznajemo nove detalje o tragičnom događaju.

Prema nezvaničnim informacijama dječak koji je izvršio napad u kojem je teško ranio svog nastavnika je pištolj iz kojeg je pucao uzeo od svoga djeda.

Krimininalistička obrada je još u toku, a prema novim informacijama koje su takođe nezvanične još jedan učenik je učestvovao u samom planiranju napada.

Nezvanično riječ je o prijatelju napadača koji je također bio problematičan tokom školovanja.

Oni su zajedno, kao čin osvete zbog izbacivanja iz škole planirali pucnjavu.

Maloljetni napadač upućen je na Kliniku za psihijatriju.

Ranjeni nastavnik još je životno ugrožen ali mu je stanje stabilnije saopšteno je ranije iz UKC Tuzla.

Christian Schmidt o napadu u Lukavcu: “Provesti temeljitu istragu i pomoći mladima”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH nakon napada na nastavnika u Lukavcu obratio se javnosti.

Visoki predstavnik je razgovarao sa načelnikom Lukavca Edinom Delićem te se informirao o jutrošnjoj pucnjavi u školi. VP Schmidt je poželio povrijeđenom nastavniku brz oporavak i pozvao građane da ostanu pribrani. Apelirao je na nadležne organe da provedu temeljitu istragu.”

Visoki predstavnik pozvao je na rad sa mladima.

Ovakvi incidenti do srži potresu jedno društvo. Pozivam sve relevantne aktere, uključujući organe vlasti, nevladine organizacije i obrazovne institucije, da rade sa mladim ljudima na sprečavanju nasilja i promicanju dijaloga i razumijevanja”, rekao je visoki predstavnik.”

Podsjetimo, jutros u Lukavcu učenik je teško ranio nastavnika engleskog jezika kojem su se ljekari u UKC Tuzla borili za život.

Ranjeni nastavnik je trenutno stabilno.