Video-foto/ Miljacka odavno nije ovako nabujala, pogledajte kako izgleda sada

Obilne padavine, koje su jučer i danas pogodile kompletnu Bosnu i Hercegovinu, probleme su napravile i u Sarajevu.

Vodostaj Miljacke je drastično porastao i zabrinuo gotovo sve građane.

Miljacka nosi velike komade drveta i brojno smeće, a nije rijetkost i da vidimo da su ispod mostova zaglavljena i cijela stabla.

Voda u virovima “baca” balvane teške i po nekoliko stotina kilograda kao da su dječije lopte.

@sarajevskaseharatiktok Vodostaj Miljacke kakav odavno ne pamtimo. Pogledajte kako danas izgleda Miljacka i saznajte zašto je ova rijeka ugasila tako mnogo života #sarajevo #miljacka #poplava #poplave #kisa #pljusak #bosna #bosnaihercegovina #bosnaihercegovina🇧🇦 #bosnia #bosnia🇧🇦 #asmr #asmrsounds #fyp #fypシ ♬ original sound – Sarajevska sehara

Ovaj video možda i najbolje prikazuje zašto je Miljacka “ugasila” toliko života kroz vrijeme.

Srećom, stabilizacija vremenskih prilika očekuje se u drugom dijelu dana.

Objavljeno upozorenje: U narednim satima kritično, mnogim mjestima prijete poplave

Tendencija porasta vodostaja na slivu rijeke Bosne u narednim satima može dovesti do vanrednog hidrološkog stanja saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Poznato je i gdje je trenutno najkritičnije.

Tokom noći zabilježen je porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine. Trenutno je značajniji porast na hidrološkim stanicama na pritokama rijeke Bosne u Sarajevskom polju: HS Doglodi (Dobrinja), HS Blažuj (Zujevina) te HS Butile (Miljacka). Posljedica je porast vodostaja na HS Reljevo (Bosna) i nizvodnim stanicama na rijeci Bosni.

Dostignut je nivo za početak obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama: HS Reljevo i HS Maglaj na rijeci Bosni te HS Modrac na rijeci Spreči”, navedeno je u upozorenju.

Iako su vodostaji rijeka na području Kantona Sarajevo na visokom nivu, a kiša ne prestaje da pada, za sada nije došlo do izlivanja voda.

Iz Operativnog centra poručuju da će situaciju pratiti, ali da se nadaju da će doći do stagnacije voda s prestankom padavina, što je najavljeno za danas.

S obzirom na to da je prognoziran prestanak padavina, krajem dana se očekuje stabilizacija vodostaja na slivu rijeke Bosne.

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i redovno hidrološko stanje.

@sarajevskaseharatiktok Zašto je Miljacka “progutala” toliko života? #miljacka #poplave #flood #sarajevo #river #asmr ♬ original sound – Sarajevska sehara