Ambasada SAD: “Pozdravljamo korištenje Bonskih ovlasti, napad na Dejton ima posljedice”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas Bonske ovlasti.

Naime, poništio je odluke Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru manjeg bh. entiteta.

Također, Schmidt je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH.

Povodom Šmitovih odluka, oglasili su se i iz Ambasade SAD u BiH.

Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namjerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Ovaj napad na Dejton ima posljedice. Sjedinjene Države snažno pozdravljaju korištenje svojih bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke“, navode iz Ambasade SAD.

Christian Schmidt poništio odluke NSRS, nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka države

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obraća se javnosti povodom aktuelne političke situacije nakon dešavanja u NSRS i posljednjih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena.

Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH.

Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke Visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS.

Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava.

Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu”, rekao je Schmidt.

Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni”, rekao je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

Krivični zakon BiH će se izmijeniti na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Ovo se definiralo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta.

Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite da dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlasti koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti”, naveo Schmidt.

Kazao je kako je u proteklom periodu sreo dosta odgovornih političara koji rade na tome kako bi osigurali da BiH postigne napredak.

Nije moguće odbaciti ovakva pravila i zakone i odnositi vlastite odluke. Svi oni koji poduzimaju ovakve radnje trebaju se vratiti za stol i razgovarati te doći do dogovora. Naravno, teško je i trebat će vremena, ali je to proces koji vrijedi truda ukoliko dođemo do zajedničkih odluka na koje se svi mogu osloniti.

Želio bih napomenuti da svojim odlukama doprinosim ispunjenu jednog od 14 prioriteta na putu ka EU – provođenje odluka Ustavnog suda. Upravo je ono to što ja radim u ovom trenutku.

Poduzimam to u ime onih koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu i nakon toga se vjerovatno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Građani nisu u mogućnosti da sada ostvare svoja prava ako ne mogu tražiti da im se predmet riješi pred Ustavnim sudom”, rekao je Schmidt.

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu nove, ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti. Međunarodna zajednica, ovo govorim radi onih koji navode neistinite priče o dejtonskim institucijama i lažne tvrdnje o onome što je namjera EU, EU ima ozbiljnu i iskrenu želju da a BiH dovede u svoje okvire.

Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Ne! Entiteti su dio Ustava i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti i sami građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu, dakle putim demokratskih metoda.

Mislim da su svi građani RS koji žive u RS imati koristi od EU i neće biti izolirani kao što je to slučaj sa Tranistrijom gdje ne možete putovati. Treba nam cilj biti evropska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada poduzimali”, poručio je Schmidt.

Poručio je da neće stati i da će nastaviti da štiti teritorijalni integrite BiH i prava svih njenih građana. Odluke će, rekao je, biti odmah objavljene i stupiti na snagu odmah.

Obraćanje je bilo najavljeno za 14 sati, ali je kasnilo više od pola sata.

Zvaničnici iz vladajuće koalicije RS kazali su da odluke visokog predstavnika neće biti primijenjene.