Ažurirani izgledi vremena za narednih 15 dana: Do kraja sedmice nestabilno vrijeme, a onda ponovo sve topliji dani

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Kako navode, do kraja sedmice nastavlja se razdoblje vrlo nestabilnih vremenskih prilika u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

U Bosni u jutarnjim satima uglavnom pretežno vedro, poslije podne uz više naoblake mogući su lokalni pljuskovi, grmljavina i grad.

Pri tome će pljuskovi biti naročito izraženi u Posavini i Semberiji. Manji izgledi za lokalne nepogode su u južnim područjima Hercegovine, gdje će preovladavati sunčano, sa vrlo malo oblaka.

U pogledu temperatura zraka, izgledno je nešto svježije, ali i dalje toplo vrijeme sa temperaturama u granicama ili nešto iznad prosječnih za ovo doba godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 14 °C do 19 °C u Bosni, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C. Najviše dnevne temperature pretežno između 26 °C i 30 °C u Bosni, u Hercegovini do 35 °C.

Prolazno osvježenje, od utorka naredne sedmice zamjenit će uglavnom sunčani i sve topliji dani, ponegdje i vrući. U poslijepodnevnim satima i dalje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

Detaljna prognoza do kraja sedmice

Danas će u Bosni preovladavati djelomično vedro i nestabilno vrijeme.

Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje od 34 do 38 stepeni.

U petak, sutra, u Bosni djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje od 21 do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34, na jugu zemlje od 34 do 38 stepeni.

U subotu nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom širom zemlje. Bez padavina na jugu.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jako jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje od 20 do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30, na jugu zemlje od 32 do 35 stepeni.

U nedjelju u Bosni više oblačnosti prije podne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 17, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.