Ćosić odgovorio reisu Kavazoviću sramotnim i lažnim tvrdnjama: “BiH je srpska zemlja, mi smo vas oslobađali!”

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, u komentaru na izjavu reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, iznio je danas nekoliko kontroverznih i sramnih izjava.

Kazao je, između ostalog, i da je “BiH dominantno srpska zemlja” i da su Srbi “oslobađali i Hrvate i Bošnjake”.

Ćosić je rekao da nema potrebe da Kavazović Srbima šalje poruku da će se “Bošnjaci boriti i izboriti za svaki pedalj ove zemlje”, jer su, kako kaže, Srbi svjesni da je i “Bosna i Hercegovina i Republika Srpska srpska zemlja”.

BiH je zajedno sa RS-om i FBiH vijekovna srpska zemlja, kao što je i zemlja onih koji su živjeli na ovom području, ali je dominantno srpska zemlja. O tome govore historijski podaci, o tome govori broj stanovnika”, rekao je Ćosić novinarima.

Dodao je da “nema potrebe tu poruku govoriti Srbima”.

Mi smo svjesni da je i BiH i RS srpska zemlja i zašto nama govoriti o pedljima ove zemlje kad su svi pedlji ove zemlje natopljeni srpskom krvlju, a kada smo natapali tu zemlju srpskom krvlju uvijek su naši preci tu krv davali za oslobođenje ove zemlje od agresora koji su dolazili sa drugih prostora i oslobađali smo i Hrvate i Bošnjake”, rekao je Ćosić.

Podsjećamo, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u subotu je, prilikom otvorenja novoizgrađene džamije u Sapni, između ostalog, kazao da se “Bošnjaci neće predati, borit će se i izborit će ono što im pripada, a to je svaki pedalj ove zemlje, sloboda i dostojanstvo”.