Crveni meteoalarm i danas na snazi, poznato kada možemo očekivati osvježenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 16; Ivan Sedlo i Široki Brijeg 20; Bugojno i Sokolac 21; Bihać, Livno i Sarajevo 22; Sanski Most i Zvornik 23; Tuzla 24; Doboj, Prijedor i Zenica 25; Bijeljina, Gradačac, Stolac i Trebinje 26; Banja Luka 27; Mostar i Neum 28 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37 °C, na jugu zemlje do 40 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35 °C.

Podsjetimo, crveni meteoalarm na snazi je i danas zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 40 °C.

Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa“, upozoravaju iz FHMZ.

Kada možemo očekivati osvježenje?

U srijedu veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće.

Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Izgledni su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 °C, na jugu zemlje do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 °C.

U četvrtak u Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32 °C, na jugu zemlje od 34 do 38 °C.

U petak u Bosni djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 °C, na jugu zemlje od 21 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 °C, na jugu zemlje od 34 do 38 °C.

U subotu očekuje se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Sunčanije na jugu zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18 °C, na jugu zemlje od 20 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30 °C, na jugu zemlje od 32 do 35 °C.