Crveni meteoalarm ostaje na snazi, vrijeme ekstremno opasno za kritične kategorije društva

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 19; Bugojno, Livno i Sarajevo 21; Banja Luka, Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zenica 24; Bijeljina, Neum, Prijedor, Stolac i Trebinje 25; Gradačac 26; Mostar 27 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 °C.

Crveni meteoalarm ostaje na snazi i danas, odnosno do srijede.

BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe.

BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama.

Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje se od 00:00 do 12:00 očekuje najviša temperatura zraka između 30 i 32 °C; od 12:00 do 14:00 očekuje temperatura zraka između 34 i 37 °Cod 14:00 do 17:00 očekuje najviša dnevna temperatura zraka između 36 i 39 °C.