Denis Bećirović se sastao sa Murphyijem: “Okolnosti zahtijevaju snažniji angažman SAD-a”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphyijem o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je ambasadoru Murphyiju ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji nastaloj zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti bh. entiteta RS”, stoji na početku saopštenja iz kabineta Bećirovića.

Dodaje se kako je na susretu naglasio da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, i da time ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ambasador Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ujedno, naglasio je da građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju imati funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je nakon toga istaknuo da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ubrzanja neophodnih reformi u procesu euroatlantskih integracija.