Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Denis Zvizdić: “Vrijeme je da NATO pošalje vojnike u Brčko”

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je vrijeme da NATO pošalje vojnike u Brčko.

Zvizdić se oglasio na svom twitter nalogu.

Vrijeme je da NATO u skladu sa članom 7. Statuta Brčko Distrikta BiH, pošalje vojnike u Brčko. Poslije takve odluke, Dodik više nikada ne bi spomenuo secesiju”, naveo je kratko Zvizdić.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tokom protekle sedmice je imao više poteza i izjava koje su izazvale oštre reakcije domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Nakon što je NSRS usvojila zakon kojim se omogućava da se odluke Ustavnog suda BiH ne provode na teritoriji ovog entiteta, Dodik je, između ostalog, izjavio “Što duže strane sudije ostaju, to je proporcionalno nestanku BiH.”

Milorad Dodik: “Nijednu odluku Schmidta nećemo prihvatiti”

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da neće prihvatiti nijednu odluku Christiana Schmidta.

Visokog predstavnika je opet nazvao “lažnim visokim predstavnikom”.

Poručio je da Schmidt nije legalan.

Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Schmidt je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku“, naveo je Dodik.

Ponovio je da RS neće prihvatiti nikakve “kazne”.

U Bratuncu je danas obilježena 31 godina od stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas će održati konferenciju za medije koja je planirana u 14 sati.

Ovo je saopćeno iz Ureda visokog predstavnik (OHR).

Očekivalo se da će danas Šmit se obratiti javnosti nakon što je sinoć najavio ozbiljne reakcije na odluku Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru ovog bh. entiteta.

Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva.

Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija“, rekao je Schmidt sinoć kod Senada Hadžifejzovića na Face TV.

Ostaje da vidimo da li će danas objaviti sankcije ili ipak upozorenje Miloradu Dodiku i poslanicima u NSRS-u.