Dodik ponovo o ujedinjenju RS i Srbije, smatra da bi RS na jesen mogla na referendum o samostalnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se okupljenima na obilježavanju 81. godina od Bitke na Kozari na Mrakovici.

Ponovo je govorio o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, ali ovaj put i o “žrtvovanju RS zbog Kosova”.

Dodik je dio govora posvetio Kosovu i kazao kako “veliki oduzimaju Kosovo Srbiji jer je to njima igra, a Srbiji i srpskom narodu politički državni život”.

Srbija traži da se ralizuje ono što se dogovorilo i poštuje međunarodno pravo, a to je pravo na terijtorijalni integritet Srbije. Mi u RS smo suočeni s istim izazovima od onih koji Srbiji žele zlo.

U RS smatraju da je došlo vrijeme da se RS još smanji, oduzme imovina i promijeni način odlučivanja da Srbi budu trajna marginalna manjina. Pitanje po njima je kada će Dodika eliminisati iz političkog života ili privesti i dovesti podaničku strukturu izdajnika koji su uvijek prisutni u srpskom narodu.

Dodik je spreman da za narod i narodne interese tamničiti i borit će se”, rekao je Dodik okupljenima.

Naglasio je ponovo kako “vjeruje u jedinstvo RS i Srbije – državno i narodno”.

Došlo je vrijeme RS i Srbije uspostave jedinstvenu politiku odbrane srpskih nacionalnih državnih interesa jednako na Kosovu gdje ćemo mi iz RS učiniti sve da u tom frontu zajedničke borbe osiguramo teritorijalni integritet Srbije i spremni smo da do toga jačanja teritorijalnog integriteta Srbije svoj teritorijalni integritet žrtvujemo i zadržimo u okviru BiH dok nam se garantuju Dejotnska prava.

A onda kada to više ne bude, onda bi morali da vodimo politiku ujedinjenja. Uvjeren dam da će RS biti nezavisna zemlja, to nikada nije ovisilo od strana već nas samih”, naveo je Dodik.

Također, kazao je da Republika Srpska odbacuje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika.

To je, kaže, tako ne zbog hira, već zbog toga što Schmidt nema potvrdu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Schmidt nema legitimitet da bude visoki predstavnik i Šmit je dio podvale srpskom narodu u cjelini koja bi trebao da dovese srpski narod do toga da izgubio svoj identitet u cjelini i svoje države”, rekao je Milorad Dodik ističući da je na sceni pokušaj personalizacije krivice u predsjednicima nosiocima narodne moći kako bi se oslabila volja naroda za borbom i za državom u Srbiji i Relublici Srpskoj.

Dodik je na početku svog obraćanja ocijenio da je riječ o sinhronizovanom napadu na vlasti u Republici Sroskoj i Srbiji i na njega kao predsjednika Republike Srpske.

Vode se onim ako skinete jednog, skinućete i drugog”, rekao je Dodik tvrdeći da Sarajevo sa dijelom međunarodne zajednice želi da “podjarmi” Republiku Srpsku.

Glede jučerašnjih odkuku, Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska nastavlja da ide svojim putem i kako je rekao, da djeluje ustavno.

Ja ću potpisati zakone onog trenutka kad dođu u moju kancelariju”, rekao je on ponavljajući da RS nema namjeru da odustane od svoje ustavne pozicije.

Ja znam da su oni to sperili da Milorada Dodika nekako skembaju i stave u zatvor”, rekao je najavljući naredne korake.

Mislim da će RS u najskorije vrijeme donijeti Zakon o zabrani djelovanja SIPA-e Suda i Tužilaštva na prostoru Republike Srpske, i u tom pogledu ćemo veoma lako objasniti šta radimo taj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavni osnov”, rekao je on ističući da će RS nastaviti da primjenjuje svoje zakone onako kako ih donosi.

Ako bude pritisaka vjerujemo da do kraja godine bi RS mogla imati referendum na kojem bi mogla odlučivati o svojim daljim statusima. Republika Srpska neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Šmita i političko Sarajevo”, rekao je on.

Istovremeno tvrdi, sačuvaće mir. Istovremeno osvrnuo se i na ulogu NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Da će se staviti na liniji razgraničenja i sačuvati Bosnu od sukoba. To je njihova uloga mi to tako vidimo. Ne želimo nikakav sukob”, rekao je on.

Osvrnuo se i na sastanak u Konjicu. Bošnjake je ponovo nazvao muslimanima, kršeći Ustav BiH.

Mnogo stvari sa muslimanske strane je izneseno lažnih nakon sastanka u Konjicu. Oni kažu kako smo mi došli da pravimo nered u konjicu. To nema veze sa elementsrnom logikom Ja nisam ponosan na neke svoje stvari koje se nekad dešavaju”, rekao je Dodik.

Za Heleza je naveo da govori neistine.

Nikome on nije opsovao majku nego je neko drugi njemu opsovao majku. Jeste pominjan genocid. Muslimani uvijek misle da političke rasprave mi moramo početi kako eto mi smo počinili genocid nad njima. Ja sam rekao daj skini taj genocid i to je tačno, ali se tada nije pominjala Srebrenica”, rekao je Dodik.